AKTUELNO

Svesrpski, odnosno Veliki srpski sabor koji je planiran u subotu 8. juna u Beogradu, okupiće nekoliko hiljada ljudi iz Srbije i Republike Srpske. Planirana je zajednička sednica dve vlade, kao i zajednički umetnički program ansambala iz Srbije i Republike Srpske. Osim u glavnom gradu, programi su planirani širom Srbije.

Prvi put na jednom mestu okupiće se gotovo svi folklorni ansambli Srbije i Republike Srpske. Oko 2.500 igrača iz čak 48 kulturno-umetničkih društava pokazaće splet srpskih narodnih igara na beogradskom Trgu republike.

Dan počinje molebanom u Hramu Svetog Save, nastavlja se susretima predsednika, Vlada, ali i privrednika, predstavnika različitih udruženja, kulturnih institucija Srbije i Republike Srpske.

“Drina ne treba da bude razdelnica već kičma i ona to jeste, jako je važno da Srbi sa obe strane u identitetskom smislu, ne državnom, budu jedinstveni po svim važnim pitanjima za budućnost srpskog narod”, poručuje ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić.

Potvrda jedinstva, nastavak saradnje, jačanje povezanosti uz dobrosusedske odnose, tako u Banjaluci vide neke od ciljeva Sabora. Odgovaraju i onima koji strepe od ovakvog okupljanja.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

“Niko nema potrebe da se plaši, ovo je znak naše sabornosti, ovo nije protiv bilo čijeg drugog interesa, uvek ćete imati one koji su nezadovoljni, ovo je jedna čista ideja, zasnovana na čistim namerama, takva će ostati i kad se završi saborovanje, ali će trasirati put za zajedničke ciljeve”, ističe srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Sabor će biti događaj koji bi trebalo da unapredi očuvanje kulture sećanja, sa obe strane Drine.

“Imaćemo mnogo toga važnog i zajedničkog u sferi kulture i da se konačno odrede svi zadaci po pitanju izgradnje i u Donjoj Gradini i u Beogradu Muzeja žrtava Jasenovca. Strašno je važno da se s tim krene”, smatra Vučić.

Na predstojećem Svesrpskom saboru biće predstavljena i deklaracija, a koju bi nakon toga trebalo da usvoje skupštine Srbije i Republike Srpske. U toj deklaraciji biće opisana aktuelna situacija sa srpskim narodom gde god on živi, ali i budući koraci.

Autor: