AKTUELNO

Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić traje već sedam dana. Zasad nema naznaka o tome gde bi Danka mogla da bude. Policijske i vatrogasne ekipe danima pretražuju područja u selu i oko njega, ali pretraga nije dala rezultate.

Nije potpuno sigurno ni u koje je vreme nestala devojčica, jedino što se zna jeste da je majka nestanak prijavila policiji u utorak u 13.45 sati.

Kada je devojčica tačno nestala može da zna samo majka, koja je u trenutku nestanka devojčice bila sa dvoje dece u dvorištu kuće u Banjskom Polju. Meštani su, tokom prethodnih dana, ispričali da je majka pre prijave policiji sama tražila dete. Kada nije uspela da ga pronađe, navodno ja pozvala supruga, pa tek onda policiju.

- Kada je tačno dete nestalo zna samo majka. Veoma je teško da se utvrdi vreme. Mogla je da pozove policiju kasnije ili da ne zna koliko je tačno bilo sati kada je dete nestalo - objašnjava za Telegraf.rs sudski veštak Časlav Ristić.

Podsetimo, do sada su poznate informacije da je devojčica u trenutku nestanka nosila ljubičaste pantalone i maslinasto zelenu jaknu. Majka je prijavila da se okrenula da drugom detetu da vodu i da, kada je ponovo pogledala na mesto na kom je bila Danka, devojčice nije bilo.

Foto: Privatna arhiva/GOOGLE MAPS/Pink.rs/Z.Veljković

Potraga za Dankom odmah je počela, a tokom dana, kada je utvrđeno da je to za nju bezbedno, oglasio se i alarm sistema "Pronađi me" u okviru kog su građanima stigle SMS poruke sa opisom Danke, televizije su imale obavezu da prekidaju program na pola sata i objave fotografiju i podatke o devojčici, ti podaci su se našli na tablama na auto-putevima, ali i na svim ekranima na aerodromu "Nikola Tesla".

Policija, vatrogasci i dobrovoljci pretražili su teren u krugu od 10 kilometara od sela, kako bi proverili a Danka nije upala u neku od rupa koje su se napunile podzemnim vodama, kao i da se nije izgubila negde u šumi. Policija je prva dva dana teren pretraživala sa psima traganima. Ništa nije pronađeno, a potragu je ometala i kiša.

U naredna dva dana potrage, teška mašinerija uklanjala je seno sa kuće ispred koje je nestala Danka, ali i veliku količinu šuta i kabastog otpada. Prokrčili su put vatrogascima spasiocima sa psom Zigijem, koji je poznat po tome što je spasavao ljude iz ruševina posle zemljotresa u Turskoj. Ipak, ni Zigi nije pronašao dete, niti bilo kakav trag. Uklanjanjem otpada oko kuće otkriven je i podzemni tunel koji vodi do borskog rudnika. Ipak, ni u tunelu nije bilo Danke, niti bilo kakve naznake da je u njega ulazila.

Foto: TANJUG/PRIVATNA ARHIVA/GOOGLE MAPS/Pink.rs/Z.Veljković

Nakon što je teren oko kuće detaljno pregledan, selo i širi krug oko njega nadletali su helikopteri, kako bi snimili područje. Snimci iz helikoptera se pregledaju kako bi bilo ustanovljeno da li se na njima vidi nešto što bi moglo da ukaže na to gde se nalazi Danka.

Bageri su danas prekopali i divlju deponiju u blizini sela, rastresajući zemlju kako policiji ništa ne bi promaklo, ali ni tu ništa nije pronađeno.

Da li je Danka na snimku iz Beča?

Policija intenzivno pokušava da identifikuje devojčicu koja se nalazi na snimku iz Beča, a za koji se sumnja da je na njemu mala Danka. Snimak je zabeležio Srbin koji živi u austrijskoj prestonici. On je snimak poslao policiji i rekao da je dete bilo sa dve rumunske državljanke i da se nije odazivalo na ime kojim su ga zvale.

Snimak dve žene koje se nalaze u pratnji devojčice ne beleži nikakvu emociju niti prisnije ponašanje prema njoj, već vrlo hladno i uzdržano, a takođe se na istom ne vidi bilo kakva dečija torba koja se obično nosi uz dete tog uzrasta gde bi trebala da se nalazi voda, garderoba i slično.

Ona se nemirno tokom snimka igra, penjući se na na torbe pa na betonsku ogradu, a nijedna od žena joj tokom čitavog vremena ne prilazi i ne dodiruje je.

One su, kako se vidi i na snimku gledale okolinu i u telefon, dok pažnju na devojčicu uopšte nisu obraćale.

Interpol raspisao potragu

Interpol je raspisao žuru podragu za nestala lica na kojoj se nalazi slika male danke i podaci o njoj po kojima bi neko mogao da je prepozna. Ti podaci mogu da se menjaju, odnosno mogu da budu ažurirani na sat vremena.

Izneti su i dodatni detalji po kojima Danka može biti prepoznata. U pitanju su ušna resa i mladež tamne boje nepravilnog oblika na levoj nadlaktici.