AKTUELNO

Hoće li velike sile upotrebiti nuklearno naoružanje koje poseduju i kakve bi to posledice ostavilo po stanovnike planete? Da li drastična promena klime može da bude još drastičnija i dovede do ozbiljnog ugrožavanja opstanka?

Simbolični sat sudnjeg dana pomeren je pre dva dana za trideset sekundi i sada se nalazi na dva minuta do ponoći koja predstavlja apokalipsu, to se navodi u biljtenu atomskih naučnika za 2017. Kao glavni razlozi za pomeranje kazaljke unapred navedene su pretnje nuklearnim ratom i klimatske promene.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski, komentator "Politike" smatra da je pomeranje kazaljke jedna vrsta marke(nga, te da je loših prognoza već bilo.

Foto: Printscreen

- Nuklearno oružje je u proteklih 50 godina očuvalo mir u svetu i to je činjenica. Da ga nije bilo, velike sile bi već odavno konvencionalno zaratile. Apsurd jeste, ali je i činjenica da živimo u relativno mirnom vremenu, upravo zahvaljujući nuklearnom naoružanju velikih sila - kaže Lazanski za Novo jutro i dodaje da se treba zabrinut samo oko jednog: da neka teroristčka organizacija ne dođe u posed nuklearne bombe bilo koje vrste.

Slobodan Bubnjević naučni novinar portala "Nauka kroz priče" kaže da je 90-ih postojala realna pretnja da se teroristi domognu nuklearnog naoružanja, a da je danas iz više razloga to jako teško.

- Pre svega potrebna je ogromna količina novca, nuklearno gorivo se pedantno kontroliše i teško je uopšte naći ljude koji bi se bavili ovim. Danas je, smatram, veća pretnja bioterorizam, pretnjsa destruktivnih bioloških oružja - kaže Bubnjević za Pink.

Foto: Printscreen

Lazanski ipak ističe da teroritičke organizacije imaju svoje pristalice i među vrhunskim naučnicima. Potencijalni teroristi se prate i obaveštajne službe su, kako is(če, u grču nakon svih napada koji su usledili od 2001. godine.

Meteorolog Nedeljko Todorović ističe da klimatske promene ne bi mogle dovesti do apokalipse.

- Klima u Srbiji se nije promenila još od poslednjeg ledenog doba koje se završilo pre 12.000 godina. Klima u svetu se menjala lokalno, ali ne i na globalnom nivou - kaže meteorolog. Bubnjević, ne slažući se sa meteorologom, ističe da je sagoevanje ugljendioksida dovelo do povećanja srednje globalne temperature na Zemlji.

Foto: Printscreen

- Zbog ove globalne pojave lokalno dolazi do različitih posledica. U Srbiji smo imali poplave koje su upravo ta posledica - kaže Bubnjević.

Lazanski podseća da je u prošlosti zabeleženo da se klima koristi kao oružje, da je moguće promeniti vremenske prilike na lokalnom nivou i upotrebiti ih u vojne svrhe.

- Sećamo se kako su Amerikanci u Vijetnamu za svoje potrebe izazivali kišu uz pomoć određenih hemikalija - podseća vojni analitičar.

#Miroslav Lazanski

#Nauka

#Nedeljko Todorović

#Nuklearno oružje

'