AKTUELNO

Koje su posledice epidurala i da li postoje kontraindikacije?

Svaka operacija ili manja hirurška intervencija zahtevaju neku vrstu anestezije - od opšte do lokalne, a jedna od najzastupljenijih je epiduralna koja se koristi prilikom porođaja.

Anesteziolog dr Milena Pandurović objašnjava da je najbitnija adekvatna preoperativna priprema - razgovor sa pacijentom kojim se dolazi do odluke da li je pacijent prigodan za zahvat.

Foto: TV Pink

- Pacijenti koji su dobro pripremljeni sasvim dobro podnose anesteziju - kaže Pandurović.

Kada je reč o epiduralu, doktorka kaže da je reč o regionalnoj anesteziji koja se primenjuje u abdominalnoj, torakalnoj hirurgiji, urologiji i često tokom porođaja.

- Pacijentkinjama epidural omogućuje brz, bezbolan i ugodan porođaj. Epidural se daje u lumbalni deo kičme - kaže doktorka za "Novo jutro".

Kontraindikacije su moguče u slučaju oštećenja kičmenog stuba, povreda, trauma ili ukoliko je pacijent koristio lek protiv zgrušavanja krvi.

Foto: TV Pink

- Moguće je da pacijent sam ne želi anesteziju i to s emora poštovati. Samo davanje anestezije nije bolno, jer se pre svega daje lokalna anestezija. Prilikom porođaja, kontrakcije se osećaju kao blage, sam porođaj traje kraće, lepa je atmosfera, žene su zadovoljne i na kraju sve bude jedno lepo iskustvo - kaže doktorka Pandurović.

Više o ovoj temi pogledajte u nastavku:

#Doktor

#Epidural

#Novo jutro

#Porođaj

#Trudnoća

'