AKTUELNO

Srpska pravoslavna crkva (SPC) proslavlja danas praznik Svete prvomučenice Tekle Ravnoapostolne. U Staroj pravoslavnoj crkvi Svetog Arhangela Mihaila u Sarajevu, na Baščaršiji, čuva se deo svetih moštiju Svete Tekle - njena desna ruka.

Prema tradiciji, u ovoj crkvi u Sarajevu na ovaj dan osveštava se voda blagosiljanjem rukom svetiteljke, a u trokratnom ophodu oko hrama nose se mošti Svete Tekle.

Sveta Tekla živela je u vreme apostola Pavla i bila mu pomoćnica u propovedanju Jevanđelja Hristovog. To Jevanđelje i propovedanje utvrdila je mučeničkom smrću i zato se naziva prvomučenica, ali i ravnoapostolna, jer je bila pomoćnica apostola Pavla.

Deo svetih moštiju Svete Tekle nalazi i u manastiru Svete Trojice kod Pljevalja.

Foto: Wikipedia.org/Olavfin/Public domain

Desnu ruku prvomučenice Tekle doneo je iz Antiohije u Srbiju prvi srpski arhiepiskop Sveti Sava 1233. godine, a patrijarh srpski Arsenije Četvrti Jovanović ju je 1733. godine poklonio Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu.

Njenu svetu desnicu mitropolit sarajevski Sava Kosanović odneo je 1873. godine u Rusiju gde je za nju izrađena biserna rukavica sa narukvicom.

Sveta Tekla smatra se "prvostradalnicom" među ženama i takođe njihovom zaštitnicom. Narod smatra da će ženama koje odu u crkvu, izgovore molitvu i iskreno zamole svetiteljku, biti ispunjena jedna želja dokle god je iskreno i duboko žele i vjeruju.