AKTUELNO

Narodna banka Srbije donela je odluku kojom su stvoreni uslovi za povoljnije kreditiranje u okviru državnog projekta izgradnje povoljnih stanova, izjavila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Tabaković je za medije objasnila da je cilj odluke da se omogući da učešće za stambene kredite u okviru projekta izgradnje povoljnih stanova bude niže od uobičajenog, odnosno da banka može da finansira 90 procenata umesto dosadašnjih 80 procenata kredita.

- Idući u susret najavljenoj odluci Vlade da finansira stambenu izgradnju određenih kategorija fižičkih lica pre svega onih koji su, smatra se, ugroženiji, a nalaze se u sektoru bezbednosti mi smo 18. decembra doneli odluku gde smo omogućili da učešće za kredit bude niže od uobičajenog, odnosno da može banka da finansira kreditom ne dosadašnjih 80 procenata kredita već 90 procenata kredita - kaže Tabaković.

Odluka je, navodi, usvojena na vanrednoj sednici Izvršnog odbora Narodne banke Srbije 18. decembra, a stupa na snagu 1.januara 2018. godine.

- Ta vrsta mere nije neuobičajena ni u Evropskoj uniji, jer je običaj da se podržavaju određene kategorije fizičkih lica, i to na način kako smo to mi uradili - rekla je Tabaković.

Ona je objasnila da Narodna banka Srbije nije želela da čeka da neko od nje traži da uradi svoj deo posla, već da je, kako kaže, želela da olakša posao Vladi, kao i da pripremi poslovne banke da i one prilagode svoju ponudu, a u susret odluci Vlade o finansiranju stanogradnje za odredene kategorije fizičkih lica.

#Jorgovanka Tabaković

#Narodna Banka Srbije

'