AKTUELNO

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je ona neko ko smatra da svaki potencijal treba pretvoriti u realnu mogućnost.

Ona je u NBS na predstavljanju izveštaja o inflaciji kazala da je litijum i šansa i potencijal Srbije.

Prema rečima Tabakovićeve litijum je šansa za povećaće bruto domaćeg proizvoda, ali je ipak istakla da je stručna analiza neophodna važna.

"Inteligencija svakog od nas je potencijal ,ali jedino ako taj potencijal prevedemo u neko znanje i obrazovanje, mi smo ga pretvorili u mogućnost da nešto stvaramo i radimo. Ali ni inteligencije i znanje nisu po sebi dobrobit i korist", naglasila je guverner centralne banke Srbije.

Ona je kazala da pistoji i . crna inteligencija, ali i znanja koja se ne stavljaju u korist boljeg života ljudi.

"Ko bira i odlučuje da li ćemo potencijale pretvoriti u konkretan rast bruto društvenog proizvoda? Pa onaj ko je za to dobio poverenje i ko je spreman, kao što i jeste spreman, da ponovo stavi svoju političku budućnost na ispit time što će jedno od retkih prirodnih bogatstava staviti u funkciju razvoja ove zemlje", rekla je Tabaković.

Prema njenim rečima, ne treba prodavati sirovinu.

"Ja sam završila ekonomiju i vi koji ste ekonomisti, znate da su elementarna pravila međunarodne trgovine najviši nivoi prerade koji svakoj zemlji omogućavaju da najviše zaradi time što će neće prodavati sirovinu nego u neku preradu ili od poljoprivrednog proizvoda preko rudnog bogatstva ili bilo čega", rekla je ona.

Tabaković je naglasila da je uverena da Srbija ne smije da propusti svoju šansu kada je reč o litijumu.

"To vam je kao da kažete ja sam inteligentan, ali neću da studiram. Ja sam inteligentan, ali neću da učim i da steknem neko konkretno znanje i da ga primenim i dobijem neku poziciju na kojoj ću da neko naučno dostignuće ostvarim", rekla je guverner NBS.

Dodala je i da postoje oni koji žele da spreče napredak Srbije i bore se protiv aktuelne vlasti, a o tome govore i finansijski tokovi.

Ona je kazala i da se ona , nikad nije trudila da se dopadne i da joj je uvek bilo važnije šta govori nego kako izgleda.