AKTUELNO

Ova saradnja će niti pokrenuta u roku od šest meseci.

Narodna banka Srbije (NBS) i kineska kompanija "Čajna JunionPej" (China UnionPay) potpisale su danas memorandum o razumevanju, kojim su utvrđene osnove za saradnju sistema Srbije "DinaCard" i kineskog "JunionPeja".Memorandum su potpisali guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i predsednik kineske kompanije Ši Venčao.

Tabaković je rekla da su potpisivanjem memoranduma definisane osnove oblasti saradnje. To su prihvatanje "JunionPej" kartica u ; Srbiji, izdavanje zajedničke "Dinakard - ; JunionPej" kartice u Srbiji i njeno koršćenje u inostranstvu, i korišćenje tehnologije "JunionPej" kartica u sistemu "Dinakard".

Ona je istakla da je plan da u roku od šest meseci bude potpisan i ugovor kojim će biti pokrenuta ova saradnja.

- Zahvaljujući ovoj saradnji, svuda u svetu gde je omogućeno plaćanje ; JunionPej karticom, moći će da se plati našom karticom - rekla je ona.

Ši je rekao da će nova saradnje omogućiti da turisti i poslovni ljudi iz Kine koriste svoje kartice i u Srbiji.

- Mi ćemo omogućiti da Čajna JunionPej kartice mogu da se koriste u Srbiji uz visoku efikasnost, niske troškove i bezbedno - rekao je on i istakao da ta kompanija primenjuje visoku IT tehnologiju i plaćanje putem mobilnih telefona.

Tako će sistemu "Dinakard" na raspolaganju biti najsavremnija tehnologija za plaćanje i standardi, podrška globalnog lidera u kartičnom poslovanju i prihvatna mreža sa više od 41 miliona trgovačkih lokacija (10 miliona onlajn trgovaca) i 2,1 milion bankomata u 160 zemalja širom sveta."Čajna JunionPej sistem", osnovan 2002. godine, najzastupljeniji je kartični sistem na svetu, s preko 6,5 milijardi izdatih kartica, što čini skoro 50 odsto svetskog tržišta, a izdao je i najveći broj beskontaktnih kartica, sa učešćem od 75 odsto u globalnom tržištu.

#Banka

#Kina

#Srbija

'