AKTUELNO

Saradnja sa Kinom je dobra za Srbiju i razvoj naše infrastrukture, ali je korisna i za kineske kompanije jer im se na taj način otvara evropsko tržište, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da sa kineskim kompanijama sarađujemo na osam projekata u oblasti drumske infrastrukture, kao i da postoje dva nova potencijalna projekta koja će se raditi.

Jedan od njih je Požega-Boljare odnosno put prema Crnoj Gori koji će se, kako je rekao, raditi sa jednom kineskom kompanijom na koncesiju što će biti prvi put da se neki put radi tako, a ne direktnim ulaganjem iz budžeta.

Takođe, Vesić je gostujući na Pinku rekao da će se sa Kinezima raditi i prvi deo brze saobraćajnice “Vožd Karađorđe” koja počinje od Malog Požarevca i ide preko Mladenovca, Aranđelovca, Orašja sve do Čibutkovice što je veza sa autoputem “Miloš Veliki”, dok će se u drugoj fazi raditi deo prema Ralji i Lapovu.

Ministar je podsetio da su među projektima koji se realizuju Fruškogorski koridor, obilaznica oko Novog Sada sa dva nova mosta, Dunavski koridor, deonica Požega-Preljina odnosno završetak autoputa “Miloš Veliki”, obilaznica oko Valjeva, autoput Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, brza saobraćajnica Bački breg-Sombor-Kula-Vrbas-Srbobran-Novi Bečej-Bečej-Kikinda-Srpska Crnja.

Takođe, pomenuo i projekat beogradskog metroa, novi Savski most u Beogradu koji će takođe raditi Kinezi, gradski tunel koji će počinjati u Karađorđevoj ulici, a završavati kod Pančevačkog mosta, EXPO, kao i investicije u železnicu među kojima je i pruga između Novog Sada i Subotice dužine 108 kilometara čija će izgradnja biti završena već u julu ove godine, što je godinu i po dana pre roka.

Vesić je rekao da je ulaganje Kine u infrastrukturu dovelo do dramatičnog skoka bruto domaćeg proizvoda te zemlje i da je to nešto što se mi trudimo da postignemo, te dodao da su shodno tome kineske kompanije važne kada je u pitanju naša infrastruktura.

Naveo je da je 2004. godine Kina ukupno imala 104,4 hiljade kilometara puteva, a da su 2020. završili sa 5,2 miliona kilometara puteva.

Kako je dodao, Kina je 2011. godine imali 84,9 hiljada kilometara autoputeva da bi samo 11 godina kasnije, 2022. godine, imali 177 hiljada kilometara autoputeva.

Kada su u pitanju pruge, naveo je da je Kina 2010. godine imali su skoro 52 hiljade kilometara pruga da bi 2021. imali 103 hiljade kilometara pruga.

Vesić je istakao da je saradnja sa Kinom dobra za našu zemlju, za razvoj infrastrukture, ali da je dobra i za kineske kompanije, te dodao da je kineska kompanija CRIG („China Railway International Group”), radeći brzu prugu kroz Srbiju, stekla sve evropske sertifikate za izgradnju pruge što znači da mogu da rade u Evropi sa svojim sertifikatima.

Foto: TV Pink Printscreen

“Pored toga, oni su uradili svoj sistem interoperabilnosti kineskih i evropskih sistema, radeći na pruzi. Nama prugu koju Kinezi završavaju od Novog Sada do Subotice sertifikuje za standard Evropske unije holandska kompanija ‘Rikardo’, a tehnički prijem radi ‘Dojče ban’ tako da je to zajednički posao kineskih i evropskih kompanija”, rekao je Vesić.

Podsetio da kupujemo pet kompozicija kineskih brzih vozova od kojih je jedna već stigla u našu zemlju, kao i devet kompozicija za BG voz, te dodao da svi ti vozovi odlaze na sertifikaciju u Česku i vraćaju se kao sertifikovani vozovi po standardima EU.

“To znači da kineske kompanije imaju korist od saradnje sa Srbijom jer oni svojom tehnologijom ulaze u Evropu, preko Srbije i Mađarske, sertifikuju svoje proizvode za evropske standarde što znači da im se otvara i evropsko tržište i u tom smislu je ta saradnja važna jer je dvosmerna”, rekao je Vesić.

Istakao je da zahvaljujući politici predsednika Aleksandra Vučića mi možemo da sarađujemo sa različitim važnim zemljama sveta i vodimo takvu politiku da naša privreda slobodno sarađuje kako sa Kinom tako i sa EU.

S tim u vezi, podsetio je da EU naš glavni spoljotrgovinsko partner i da je naše opredeljenje da postanemo članica EU, te dodao da je i za Kinu dobro da među članicama EU ima prijatelje kao što su Srbija i Mađarska jer će to olakšati saradnju Kine sa EU, koja je važno tržište za njih.

“Očekujemo da budućnosti nastavimo saradnju sa Kinom po pitanju veštačke inteligencije, električnih vozila i svega onoga što je inovativnost”, rekao je Vesić i dodao da Kina trenutno proizvodi oko 57 odsto globalnog tržišta električnih vozila.

Dodao je da je za nas veoma važno da sarađujemo sa Kinom kada su u pitanju upravljanje transportnim sistemima, projekti veštačke inteligencije, pretvaranje postojećih autoputeva u pametne autoputeve…jer to, kako je rekao, može da nam donese prednost u odnosu na neke druge zemlje Evrope.

Vesić je, između ostalog, pomenuo i sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom koji je, kako je rekao, za nas posebno značajan jer omogućava da se već od jula naši pre svega poljoprivredni, ali i drugi proizvodi izvoze u Kinu.

Ministar je podsetio da je ovo drugi put u poslednjih osam godina da kineski predsednik Si Đinping dolazi u Srbiju što, istakao je, nije uobičajeno i govori o tome kakav ugled uživaju predsednik Vučić i naša zemlja u međunarodnim odnosima.