AKTUELNO

Halal standard predstavlja ulaznicu za tursko, ali i za neka druga tržišta, izjavio je danas direktor Agencije za sertifikovanje halal kvaliteta Samir Tandir.

-Mi imamo kapacitete, ali je jako važno da se radi na sistemskoj politici-rekao je Tandir za Tanjug uoči početka Poslovnog foruma Srbija-Turska u Beogradu.

Tržište Turske je, kaže, naša velika razvojna šansa, kao i redefinisanje Sporazuma o sloodnoj trgovini koji je potpisan 2009. godine i sada podrazumeva izvoz 5.000 tona mesa, suncokretovog ulja, graška i drugih proizvoda bez carina.

-To je velika razvojna šansa za našu poljoprivredu, za stočarstvo. Ovde imamo predstavnike preko 150 velikih kompanija iz Srbije i Turske i kroz tet-a-tet razgovore vidim šansu koja će rezultirati investicijama-rekao je on.

Turska je, podseća, veliki investitor u Srbiji, dodajući da ima veliki broj pre svega tekstilnih kompanija koje su grinfild investicije, a uskoro će, dodaje, prema najavama predsednika Aleksandra Vučića u Kraljevu biti otvrena farbika koja će zaposliti 2.500 radnika.

Strani turisti u Srbiji će ove godine ostaviti 1,2 milijarede evra

Na pitanje koliko kompanija ima halal sertifikat i imamo li kapacitet za izvoz, Tandri je podsetio da Turska ima 80 miliona stanovnika, a samo Istanbul 16 miliona stanovnika, što ukazuje da je reč o ozbiljnom tržištu.

Halal standard jeste, kaže, ulaznica za turska, ali i za druga tržišta, jer ne treba potceniti činjenicu da veliki broj Turaka živi u Evropi, tako da se halal standardom pogađa i tržište istoka i tržište Evrope.

-Najveće kompanije u Srbiji su naši klijenti i implementira halal standard. Kvota od 5.000 tona junećeg, goveđeg mesa i bescarinski izvoz je velika razvojna šansa za naše klaničare-rekao je Tandir.

Govoreći o značaju posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, Tandir je istakao je da je važno što će u žiži biti autoput Sarajevo-Beograd.

To je, navodi, projekat koji će Turska finansirati, a pre toga će, podseća, domaći lideri morati da se dogovore oko trase.

-To je reginalno jako važno iz ugla povezivanja i pomirenja. Ponovo će pokrenuti strateško pitanje aerodrome u Kraljevu Lađevci, kao i magistralnog puta Novi Pazar-Sjenica-Tutin. Ne možemo očekivati da u Zapadnu Srbiju ili Sandžak investira bilo ko ako nemamo dobru infrastrukturu. Usudiću se da kažem da je ovo istorijska poseta - rekao je on.

#Samir Tandir

'