AKTUELNO

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će građani moći da koriste modernizovanu bržu prugu Beograd-Budimpešta od 2018. godine.

On je dodao da i pruga Beograd-Novi Sad mora biti otvorena u istom vremenskom periodu.

-To je velika stvar za našu zemlju. Sve ćemo završiti za 2,5 godine. Očekujem da sa kolegama iz Kine i Mađarske zajedno pođemo od Beograda do Budimpešte, da pokažemo šta sve može da se uradi kada su ljudi posvećeni i veruju- naglasio je Vučić.

Prema njegovim rečima, ovom brzom prugom biće povezana dva prijateljska naroda, građani Srbije i Mađarske, Srbija sa centralnom i zapadnom Evropom, a Mađarska sa istokom i jugom Evrope.

Premijer je podsetio da je do sada rehabilitovano 120 kilometara pruge, a na mnogim mestima vozovi sada idu brže. On je istakao da je dosta urađeno na modernizaciji pruge kod Male Krsne, Palanke, Ćuprije, Paraćina, od Sopota do Kosmaja, i da će se dalje renovirati pruga ka Nišu.

-Srbija će biti zemlja koja će moći da se ponosi svojom železničkom i saobraćajnom infrastrukturom- istakao je Vučić.

Projekat modernizacije pruge Srbija će realizovati u saradnji sa Kinom, a sve vredi oko milijardu evra.

U Kini je krajem novembra potpisan okvirni sporazum o realizaciji projekta modernizacije pruge Beograd - Budimpešta koji će delom biti finansiran kineskim kreditom.

Takođe, predviđeno je da u realizaciji projekta 46 odsto bude učešće preduzeća koja nisu iz Kine.

Kako je ranije najavljeno, nakon modernizacije pruge Beograd-Budimpešta vreme putovanja između dva grada će skratiti sa osam na manje od tri sata, a vozovi će na toj relaciji postizati brzinu od oko 200 kilometara na sat.

'