AKTUELNO

Šesti Međunarodni festival pantomime - "P(h)antomfest" svečano će otvoriti sutra u sali Doma vojske u Vranju zajedničkim izvođenjem pantomimičarske tačke sekretarka Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje Snežana Simonović, direktor festivala Nebojša Novković, članica gradskog veća Grada Vranja za kulturu Zorica Jović i Ivana Todorović iz programa Evropski PROGRES.

Odmah nakon otvaranja, biće premijerno izvedena predstava pantomime po motivima priče Borisava Bore Stankovića "Prva suza", u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji festivala.

Tako će najčuvenjieg pisca iz Vranja prvi put igrati gluve i nagluve osobe i to u predstavi pantomime, bez reči. Iste večeri, biće izvedena predstava "Van mesta" Gerasima Dišlijeva.

Poznati pantomimičar iz Pariza i svojevremeno asistent čuvenog Marsela Marsoa prikazaće jezikom teatra pokreta i pantomime avanture običnog čoveka bačenog u "neobičnost" pozorišta. Prvi put u Srbiji nastupiće američka pantomimičarska zvezda Bil Bauers sa predstavom "Više od reči", za koju je "Njujork Tajms" napisao: "Fascinantno. Dirljivo. 'Više od reči' očaraće vaše oči i uši".

Održana premijera predstave Slike iz života Vladike Nikolaja Velimirovića - Monah Tadija

"Više od reči" daje portret malog američkog grada filtriran kroz lična iskustva Bila Bauresa.

U okviru pratećeg programa Bauers će u Američkom kutku pri Narodnoj biblioteci u Vranju održati prezentaciju pod nazivom "Pantomimičar na putu: Putovanje sa Bilom Bauersom", a makedonski pantomimičar Meto Janakievski izvešće eksperimentalni program "Pantomima izlazi na ulicu".

Janakievski će u pešačkoj zoni Glavne ulice u Vranju igrati "običnog pantomimičara" raspoloženog za "razgovor".

Program "Pantomima izlazi na ulicu" ove godine se održava pod nazivom ?Pantomimičar šeta gradom". Ulaz na sve programe "P(h)antomfesta" je slobodan.

#Festival

'