AKTUELNO

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić najavio je danas u Cekavici kraj Lebana da će Vlada Srbije pored zemljoradničkih i stočarskih zadruga pokrenuti i učeničko, proizvodno, stambeno i štedno-kreditno zadrugarstvo.

On je podsetio da će za razvoj zemljoradničkih i stočarskih zadruga do kraja godine iz državnog budžeta biti izdvojeno 200 miliona dinara, a u naredne tri godine 25 miliona evra.

- Prvi sledeći korak biće osnivanje štedno-kreditnih zadruga kako bi zadrugari mogli da dobiju jeftina sredstva. Bez toga nema uspešnog razvoja zadrugarstva - izjavio je Krkobabić nakon potpisvanja ugovora o dodeli 12,5 miliona bespovratnih podsticajnih sredstava Zemljoradničkoj zadruzi "Bumbari Cekavica".

Krkobabić je rekao da Vlada Srbije vraća poverenje ljudi u zadruge, bez kojih, kako je istakao, nema ni sela.

- Na Kosovu i Metohiji se završava formiranje vlade, a (Ramuš) Haradinaj je rekao da će doći do Niša. Ovo što mi sada radimo je odbrana Srbije - naglasio je Krkobabić.

On je istakao da jug Srbije "nije moguće odbraniti parolama, već samo ukoliko u selima imamo prave domaćine i ako sela ne napuštaju mladi ljudi".

Prema Krkobabićevim rečima plan je da se mladim bračnim parovima koji ostaju na selima da na besplatno korišćenje do 50 hektara zemljišta i 10.000 evra podsticajnih sredstava.

- Od 810.000 hektara državnog zemljišta procenu su da bi 200.000 hektara moglo da bude podeljeno mladim bračnim parovima - kazao je Krkobabić.

NEDIMOVIĆ ZA PINK: Izmenama zakona popravljamo LOŠE DOGOVORENU liberalizaciju poljoprivrednog zemljišta (VIDEO)

On je rekao da se protivi prodaji zemljišta strancima jer je to "jedinstven i neponovljiv resurs".

- Zakon o poljoprivrednom zemljištu ćemo podržati, ali ćemo pokušati zakonskim inicijativama da sprečimo da zemljište ode u ruke nekom drugom - izjavio je Krkobabić.

On je podsetio da su podsticajna sredstva za osnivanje zadruga nedavno dobila dva udruženja iz Gadžinog Hana i Merošine, a naredne nedelje će ugovor o dodeli sredstava biti potpisan sa zadrugom u Žitoradji.

Direktor Zemljoradničke zadruge "Bumbari Cekavica" Jovica Nikolić rekao je da će ta zadruga podsticajnim sredstvima nabaviti plastenike površine dve hektara i viljuškar.

Nikolić je kazao da je povezivanje u zadruge veoma važno za poljoprivrednike sa područja Lebana i Leskovca jer domaćinstva imaju male posede, uglavnom površine tri do četiri hektara.

- Udruživanjem možemo da dogovorimo nižu cenu repromaterijala, a višu cenu poljoprivrednih proizvoda - ocenio je Nikolić.

#Milan Krkobabić

#Zadruga

'