AKTUELNO

Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, privedena je u petak zbog sumnje da je uklanjala dokaze posle ubistva Vlastimira Miloševića u Ulici 27. marta u centru Beograda. Time je prvobitno optuženima u tom slučaju – Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, obezbedila slobodu.

Kako Objektiv saznaje, policija je i pretresla stan Hrkalovićeve u potrazi za dokazima.

UBISTVO I PRISLUŠKIVANJE

Smatra se da je upravo ubistvo na šinama prelomni momenat u usponu kriminalnog klana Belivuk–Miljković, ali i momenat kada je počelo ilegalno prisluškivanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Upravo je o tome u julu pričao i sam šef države.

Foto: MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE/TV PINK PRINTSCREEN

– Opstruisana je istraga. Ja sam 2018. javno prvi put govorio o tome kako je pronađeno više ili pomešanih DNK nalaza. Nekako u to vreme kreće i moje protivzakonito prisluškivanje. Zaključak koji je potpisao Toma Radovanović, današnji šef za istražne metode, napisao je da je mišljenja da su formirani timovi za prikupljanje podataka o predsedniku Srbije. To je pre godinu dana napisao kao svoj zaključak – rekao je Vučić.

PRIJATELJSKE VEZE SA DIJANOM

Inače, kriminalna karijera Velje Nevolje u to vreme bila je u meteorskom usponu. Godinu dana ranije ubijen je Aleksandar Stanković, Belivukov prijatelj i prvi čovek navijačke grupe „Janjičari”. Posle njegove smrti, poziciju vođe zauzeo je upravo Velja Nevolja.

A upravo je Stanković bio osoba koja je bila bliska kako sa Belivukom, tako i sa Hrkalovićevom. Naime, ona je trebalo da bude i kuma Stankoviću na venčanju. Veruje se da je nakon njegovog ubistva, a po Belivukovom preuzimanju poslova, ta veza dodatno učvršćena.

Inače, Hrkalovićeva je saslušana u martu mesecu ove godine u SBPOK, zbog povezanosti upravo sa Belivukom i Darkom Elezom. Međutim, ona je odbila poligrafsko testiranje.

IZVUKLI SE

Foto: E-Stock/Masanori Yoshida, MUP Srbije, Privatna arhiva

Podsetimo, Vlastimir Milošević ubijen je 30. januara 2017. godine na tramvajskim šinama u Ulici 27. marta u centru Beograda, nedaleko od zgrade u kojoj je Milošević živeo. U njega je ispaljeno deset hitaca iz „škorpiona” sa prigušivačem. Od toga ga je sedam metaka pogodilo u telo, a jedan metak završio je ispod brade. Iako ranjen, Milošević je pobegao preko ulice, gde je usled obilnog krvarenja pao na tramvajske šine. Ubica mu je tada prišao i ispalio šest metaka u glavu. Miloševićev ubica je tada pobegao ka susednoj ulici, gde ga je čekala tamnozelena „mazda” za bekstvo.

Taj automobil je kasnije pronađen zapaljen u beogradskom naselju Karaburma. Nedelju dana nakon Miloševićevog ubistva, uhapšen je Veljko Belivuk, a tri meseca nakon toga pao je i tada javnosti nepoznati Marko Miljković, inače venčani kum Vlastimira Miloševića. Uprkos naizgled čvrstim dokazima koji su vodili direktno do Veljka Belivuka i Miljkovića, obojica su se izvukla. Tokom sudskog postupka, policajac koji je svedočio rekao je da je kontaminirao dokaze „jer sve uviđaje radi jednom četkicom”, a potom je sudska veštakinja, koja je u krivičnoj prijavi navela da je Belivukov DNK pronađen na vratima od ulaza u zgradu u kojoj je Milošević živeo, taj iskaz na suđenju promenila i rekla da on pripada nepoznatoj osobi.