AKTUELNO

Povodom obeležavanja Dana opštine Veliko Gradište, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, obišla je u radnoj poseti buduće jedinstveno upravno mesto i svečanu salu opštine, u pratnji predsednika opštine Dragana Milića i predsednika Skupštine opštine Vladimira Štrpca.

„Mi se nalazimo u prostoru u kome treba da bude, popularno rečeno, šalter sala, buduće Jedinstveno upravno mesto, odnosno prostor u kome će građani brzo, na moderan način, štedeći vreme i novac dobiti kvalitetnu uslugu.“, rekla je ministarka Obradović, najavivši da će precizirati detalje o realizaciji kao i da će u januaru biti raspisan javni pozov za dodelu novih sreddstava koja će biti uložena u opremanje JUM-a’.

Foto: Foto/Opština Veliko Gradište

Ona je istakla da su obezbeđeni teknički preduslovi, ali da su za JUM  najvažnija softverska rešenja koja će povezati sve baze podataka, koje su neopkodne za pružanje usluge građanima, kako bi jedan šalterski radnik mogao da pruži uslugu iz više oblasti.

“Važno je da opštinskoa uprava bude uprava po meri svih nas po, meri građana i privrede, što je ključno u reformi javne uprave“, istakla je ministarka.

Kako je navela,MDULS je do sada izdvojilo značajna sredstva za opštinu Veliko Gradište. Za projekat izgradnje Majurske kanalizacije je izdvojeno 9 miliona dinara, a deo sredstava u iznosu od 18 miliona dinara uložen je za izgradnju sportske hale na Srebrnom jezeru što je naročito važno za decu i bavljenje sportom, ali i stvaranje budućih šampiona.

Ministarka Obradović je rekla i da je Ministarstvo, kroz nekoliko projekata, opredelilo preko 111 miliona dinara za javnu rasvetu grada i sva okolna naselja dok je 4,5 miliona dinara uloženo u otklanjanje posledica klimatskih promena. Ministarka je naglasila i da je Veliko Gradište ove godine dobilo nagradu za uspostavljanje principa transparentnosti i principa dobre vladavine u iznosu od 2,3 miliona dinara kao i da će opština zajedno sa građanima odlučiti kako će ova sredstva utrošiti. Ujedno, opština Veliko Gradište je iskoristila i sredstva od pola miliona dinara koja je MDULS izdvojilo za projekat Adresni registar za imenovanje zaselaka i ulica koje do sada nisu imali svoj naziv.

Foto: Foto/Opština Veliko Gradište

“Građanima Velikog Gradišta je važno da vide da njihova opština napreduje, da opštinska uprava razume njihove potrebe, da prepoznaje šta je gradu neophodno i da na pravilan način troši budžetska sredstva“, poručila je ministarka kao i da o tome i ovo ministarstvo naročito vodi računa.

Predsednik Milić zahvalio je ministarki što ima sluha i za male opštine budući da se one suočavaju sa više problema i manjkom novca. Napomenuo da pomoć Ministarstva od 1,5 miliona evra mnogo znači za opštinu i da je ovo ministarstvo svakako zaslužilo priznanje koje se danas dodeljuje.

Foto: Foto/Opština Veliko Gradište

“Tek nam predstoji niz aktivnosti da ljudi u opštini – poreski obveznici bolje žive, da deca ostaju ovde i nađu zaposlenje.“, najavio je Milić.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave obišla je sa rukovodstvom opštine i svečanu salu u opštinskom zdanju, koja spada u spomenik kulture, a za čiju je rekonstrukciju ovo ministarstvo takođe izdvojilo deo sredstava u iznosu od 2,3 miliona dinara.