AKTUELNO

Reforma sistema lokalne samouprave neće biti prekinuta, jer postoji jasna politička podrška za njeno sprovođenje, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

Kako je saopštilo Ministarstvo, Obradovićeva je navela da rezultat reforme mora biti usmeren na unapređenje života građana, puno poštovanje njihovih prava i značajno unapređenje kvaliteta, dostupnosti i efikasnosti javnih usluga, koje su ključne za intenzivan razvoj lokalne zajednice.

- Uveravam vas da reformski proces sistema lokalne samouprave neće biti prekinut zahvaljujući jasnoj političkoj podršci za njegovo sprovođenje, kako bi zajednički stvorili temelje moderne, jake i sposobne lokalne samouprave u Srbij - porucila je Obradović na onlajn javnoj raspravi o Predlogu programa za reformu sistema lokalne samouprave u Srbiji.

Na drugom skupu u okviru javne rasprave, ministarka je poručila da je rad na ovom programu Ministarstvo započelo još krajem 2019. godine.

Ona je navela da je cilj programa da se obuhvate sve oblasti koje su od značaja za funkcionisanje lokalnog nivoa vlasti i zadatkom da reforma omogući da lokalna samouprava uspesnije odgovori na potrebe građana i privrede, ali i na obaveze koje proizlaze iz procesa evropskih integracija.

Istakla je da je reforma lokalne samouprave kontinuirani proces, kao i da su dosadasnje analize pokazale da se brojne jedinice lokalne samouprave suocavaju s nedostatkom kapaciteta.

- Zadatak Programa reforme je da ponudi kako nova zakonska resenja, tako i alate i podrsku lokalnim samoupravama kako bi njihove usluge bile standardizovane i potrebno je da praksa pokaze da je takav standard i usvojen - poručila je Obradović.

U javnoj raspravi učestvovalo je vise od 230 aktera iz sistema lokalne samouprave u Srbiji i zainteresovane javnosti.

Onlajn javnoj raspravi o Predlogu programa za reformu sistema lokalne samouprave u Srbiji organizovalo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) i uz podrsku Vlade Švajcarske Konfederacije.

Na javnoj raspravi obratio se i generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić, a prezentaciju Predloga programa za reformu sistema lokalne samouprave u Srbiji sa Akcionim planom za period 2021-2023. godine predstavio je pomocnik ministra Saša Mogić.

#Marija Obradović