AKTUELNO

Sezonska prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) najavljivala je od tri do deset tropskih dana, sa 35 i više stepeni tokom leta, pet u Beogradu, a mi ćemo ih sa današnjim, već u junu imati šest!

Kako smo iz netipično hladnog vremena uskočili u pakleno tople junske talase, čini se da bi leto 2021. moglo da bude jedno od najtoplijih svih vremena.

Srpski meteorolozi tvrde da topli talasi sa temperaturom većom od 35 stepeni Celzijusovih, ipak, nisu neuobičajeni za ovo doba godine, niti za naš region, i za trenutno izuzetno toplo vreme kažu da je posledica još jednog priliva veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike. Takođe, u atmosferi se nalazi i pesak iz Sahare, što se moglo primetiti pre nekoliko dana tokom kiše, naročito na automobilima.

Foto: E-Stock/Dušan Milenković

Ovako snažan toplotni talas u junu bi ipak mogao da bude najava jednog od najtoplijih leta u Srbiji, jer smo već 24. juna imali najtopliji junski dan ikada zabeležen u Beogradu sa 38,7 stepeni, a rekordi su oboreni i u drugim gradovima gde je temperatura dostizala i do plus 40.

Beograd je do sada imao čak 12 vezanih tropskih dana sa plus 30 stepeni, a u drugim gradovima zabeležene su tropske noći i temperatura se nije spuštala ispod 20 stepeni. A tako će biti i narednih dana...

Meteorolog Đorđe Đurić kaže za "Blic" da poslednje tri godine nisu zabeležene ekstremne temperature kao ove na samom početku leta.

Foto: TV Pink Printscreen

Imali smo blažu varijantu leta sa 35-36 stepeni poslednjih godina, ali ako pogledamo unazad 10-15 godina, uočićemo izuzetno topla leta. Najtoplija leta su zabeležena 2003, 2007, 2012, 2015. i 2017. godine. Tih godina su se dešavali ekstremni topli talasi i imali smo temperature veće od 40 stepeni. Recimo, 24. jula 2007. godine, u Smederevskoj Palanci zabeležen je apsolutni maksimum u Srbiji 44,9 stepeni Celzijusovih. I u Beogradu je toga dana zabeležena najveća temperatura ikada - 43,6 stepeni. Ti maksimumi kasnije nisu više dostizani. Zato ovo leto ipak nije neuobičajeno, jer i u prošlosti smo imali 38-39 stepeni. Ne često, ali se sada dogodilo da je temperatura naglo skočila već u junu, što je karakteristično za kraj leta, u avgustu – objašnjava Đorđe Đurić.

U prvom ovogodišnjem toplom talasu, prošle sedmice, temperature su prelazile 35 stepeni, maksimum je zabeležen u Smederevskoj Palanci - 40. Đurić kaže da smo sada u drugom talasu koji je manje intenzivan i prestaje u četvrtak kada sledi pad temperature na normalne letnje vrednosti, oko 30 stepeni.

- Beležimo u prošlosti toplotne talase i u aprilu, tako da ovogodišnji jun nije jedinstven. Prognoze su najpouzdanije na sedam do 10 dana, nakon toga, rezultati proračuna se razilaze. Svakako do kraja leta biće još toplotnih talasa i visokih temperatura, ali sa prognozom da će ovo biti najtoplije leto svih vremena treba sačekati kraj leta i ukupnu statistiku – zaključuje Đurić.

Foto: Beta/DRAGAN GOJIĆ/MO

Narandžasti meteo-alarm

I danas će, baš kao i juče, zbog visokih temperatura i visokog UV zračenja na snazi biti narandžasti meteo-alarm.

"Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova."

Indeks UV zračenja će u skoro celoj zemlji biti vrlo visok, a posebno u Sjenici i Peći.

U Kanadi skoro 50 stepeni

- Nije samo kod nas ovako, i ako će nam biti za utehu, kod nas je blaže. Poslednja dva dana u Kanadi su zabeležene najviše ikada izmerene temperature na Zemlji. Kanada je asocijacija na hladniju klimu, ali izmereno je 46,6 stepeni pre tri dana. Rekord je oboren u ponedeljak sa skoro 48 stepeni, tačnije 47,9. I to u jednom malom mestu na zapadu Kanade, u niziji, okruženom planinama i četinarima, gde nikada u istoriji nije zabeležena ni slična temperatura, pa čak ni u tom delu Severne Amerike – kaže Đurić.