AKTUELNO

Predsednik Srbije nagrađen je danas ordenom prepodobnog Prohora Pčinjskog, koji mu je uručio episkop vranjski Pahomije. Kako je istakao Vučić, ovo odlikovanje je ujedno i obaveza više.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanoj akademiji povodom obeležavanja 950 godina manastira Svetog Prohora Pčinjskog.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Liturgija povodom obeležavanja 950 godina od osnivanja manastira Prohor Pčinjski i 700 godina od upokojenja kralja Milutina, koji ga je u 14. veku obnovio, koju služi patrijarh Porfirije, održana je jutros u tom manastiru.

Patrijarh Porfirije poručio je da je molitva Hristova njegovom ocu poziv na jedinstvo i to ne na bilo kakvo jedinstvo, ne na jedinstveno u ideologijama ovoga sveta, ne na jedinstva koja nas dele od drugih, nego na jedinstvo upravo u Hristu.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Veliki broj vernika prisustvovao je liturgiju u manastiru, koji je prema predanju podigao u 11. veku, odnosno 1070. godine, vizantijski car Roman Diogen u znak zahvalnosti Svetom Prohoru Pčinjskom "Mirotočivom", koji mu je prorekao da će postati car.

Akademija je počela u 12 sati. Proslavi jubileja manastira prisustvuju i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministri u Vladi Srbije Tomislav Momirović, Tatjana Matić, Maja Popović, Nikola Selaković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrar Petković.

Svečana akademija započela je pesmom posvećenoj svetom Prohoru Pčinjskom i himnom Srbije.

Predsedniku Srbije dodaljen je na akademiji orden Prepodobnog Prohora Pčinjskog, koji mu je uručio episkop vranjski Pahomije. 

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Vaša Svetosti, vaša Preosveštenstva, poštovani ministri, gosti, prijatelji, narode, velika mi je čast, i hvala na ovom ordenu. Ja nisam neko ko žudi za nagradama, ali mi ovo mmnogo znači, jer mi se čini da ovako zajedno rastu srpska država i Crkva, najbolje je našim građanima - rekao je predsednik, zahvalivši se na orednu kojim je nagrađen.

Predsednik se osvrnuo i na orden Svetog Save, te se zahvalio što je on jedini predsednik u istoriji Srbije koji je ovako nagrađen.

- Ja znam da nikada nije dovoljno, ali upravo zato moramo da radimo još više i što više. Posle oredena Svetog save, jedini sam predsednik koji je to primio u srpskoj istoriji. Neko od vas je primetio koliko smo se trudili i borili da pružimo našoj crkvi - dodao je Vučić.

Vučić je istakao kako je na njemu da nastavi da se bori, i da narednih devet ipo vekova opstanemo i postojimo. 

- Devet i po vekova su za nas obaveza i odgovornost na teškom i trusnom tlu. Obavezni smo da i narednih devet i po vekova opstanemo i postojimo. Narod na čijoj se teritoriji nalazimo, treba da opstane, da ponovo pokrenemo fabričke pogone, da Bujanovačka banja bude mesto gde s eljudi okupljaju, da mladi mogu da se zaposle, da rade, da žive, da vide budućnost za svoju decu - rekao je predsednik.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Srbije je dodao kako sutra sa delegacijom putuje u Brisel, nakon čega je obećao da će se boriti za Srbiju i da nikada neće dozvoliti da Srbija bude nečiji sluga. 

 - Ovim ordenom imam obavezu više, i uprkos pritiscima, silnim pritiscima od strane albanskih političara, pretnjama, tužbama i napadima, koliko sutra idem u Brisel i predvodiću našu delegaciju, a jedno vam obećavamda ćemo se boriti za Srbiju, da nećemo biti ničije sluge osim svoje. Nećemo da pretimo, niti da uzvraćamo uvredama, već ćemo da se borimo čvrstinom, i pogledom u budućnost. Pobeđivaćemo većim penzijama, platama, novim fabrikama. Bićemo bolji od drugih i to niko ne može da na, zabrani - dodao je predsednik.

Predsednik Srbije se zahvalio episkopu Pahomiju, istakavši da je na narodu da nastavi da se bori, jer Srbija više nije slaba, već je iz dana u dan sve jača. 

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Hoću da se zahvalim preosveštenstvu, iako ste bili izloženi napadima, a vi ste marljivo štitili naš narod na području gde nije lako i jednostavno. kada god bih dolazio u Bujanovac, Vranje, Preševo, na teritoriju vranjske eparhije, Vladika je uvek tražio nešto za narod, da pomognemo vama, narode, građani, da dobijete više, nešto novca ili fabrike. Srbija više nije slaba, uveren sam da će Srbija iz dana u dan da bude jača. Čuvajte Pčinju, Jablanicu, a mi ćemo pomoći na sve moguće načine. Hvala Svetosti što brinete o srpskom rodu - nastavljao je Vučić.

#Aleksandar Vučić