AKTUELNO

Gvožđe smanjuje apsorpciju nekih lekova, antibiotika, levotiroksina, levodopa, metildopa, bifosfonata

Bez optimalnog nivoa gvožđa, crvena krvna zrnca ne mogu efikasno da obezbede kiseonik našim ćelijama i tkivima. Simptomi anemije uključuju: umor, slabost, vrtoglavicu, nemogućnost koncentracije.

Ovaj mineral najčešće unosimo u organizam kroz ishranu, a namirnice koje su njime bogate su: crveno meso, džigerica, žitarice, riba (skuša, sardine), jaja, pasulj, integralni ili crni hleb, lisnato zeleno povrće, suve kajsije, suve šljive.

Foto: Pexels

Kupinovo vino, borovnice, kopriva, cvekla, spanać, kakao utiču na povećanje nivoa gvožđa. Kopriva sadrži gvožđe, bakar i vitamin C, ali i mangan koji stimuliše oslobađanje gvožđa iz depoa.

Postoje nekoliko faktora na koje je važno da obratite pažnju bilo da gvožđe uzimate kroz hranu ili u vidu suplemenata:

1. Gvožđe smanjuje apsorpciju nekih lekova, pa ga treba uzimati u vremenskom razmaku od bar 2 sata od sledećih lekova: tetraciklini, hinolonski antibiotici, levotiroksin, levodopa, metildopa, bifosfonati.

2. Kada se gvožđe uzima na prazan stomak često izaziva mučninu, a u većim dozama i zatvor. Sa povećanjem doze smanjuje se procenat gvožđa koji se usvoji, zato je bolje uzimati ga podeljeno u nekoliko doza tokom dana.

3. U prevelikim dozama gvožđe je toksično za organizam. Višak se skladišti u jetri i srcu, što u krajnjim stadijumima može dovesti do ciroze jetre i oštećenja srca. Povećan unos gvožđa dovodi do zatvora, mučnine, povraćanja, a u slučaju sumnje na trovanje gvožđem treba se hitno obratiti lekaru.

4. Preparati kalcijuma uzeti sa hranom smanjuju apsorpciju gvožđa iz hrane, zato je najbolje uzimati ih uveče, pre spavanja.

5. Cink i gvožđe smanjuju jedan drugom apsorpciju kada se primenjuju istovremeno.

Autor: Pink.rs

#TABLETE