AKTUELNO

Rusija je obnovila predlog zakona koji omogućava policiji da pristupi podacima o mobilnoj lokaciji građana bez sudskog naloga.

Zakon, koji je prvi put stavljen pred parlament 2019. godine, a sada ga je ažuriralo ministarstvo za digitalni razvoj, olakšava potragu za nestalim ljudima, obrazloženo je u nacrtu.

Novi nacrt zakona pojašnjava da bi saglasnost građana ili sudska naredba bili potrebni vlastima kako bi pristupile sadržaju poruka ili razgovora, ali ne i podacima o geolokaciji, koje bi obezbedila samo sopstvena oprema telekom operatera. Ministarstvo tvrdi da se predlogom zakona ne krše pravila o privatnosti.

- Nacrt je u skladu sa zakonodavstvom o ličnim podacima, jer koordinate geolokacije nisu lični podaci - rekao je za Rojters Oleg Ivanov, zamenik ministra za digitalni razvoj.

- Ako zakon bude usvojen, agencije za sprovođenje zakona lako bi mogle da pronađu sa kim je bila određena osoba, u koje vreme i koliko dugo - rekao je Artem Kozljuk, šef Roskomsvobode, veb stranice koja nadgleda internet slobodu Rusije.

#lokacija