AKTUELNO

Imunolog Srđa Janković rekao je da nisu utemeljene tvrdnje da je vakcinacija štetnija od zaraze koronavirusom i bolesti koja ona izaziva i rekao da su sve vakcine, koje su u Srbiji, bezbedne.

Janković je gostujući u Novom jutru TV Pink rekao i da je visok stepen zaštite sve tri vakcine odobrene u Srbiji. Kako je rekao trenutno stručni tim isputuje mogućnosti da se ruska vakcina "Spunjik V" proizvodi u Srbiji i rekao da je to jako izvesno.

- Držimo palčeve. To bi bila velika stvar za naš zdravstveni sistem - kaže Janković i dodaje da je imunitet potpun tek nakon primene druge doze vakcine protiv koronavirusa. 

Kako je objasnio važno je da prođe dovoljno vremena da se aktivira imunski sistem i poručio svima koji su vakcinisani prvi put da i dalje budu oprezni i poštuju mere koje preporučuje Krizni štab u brobi sa korona virusom.

- Imunitet je potpun tek nakon primene druge doze. Kada prođe dovoljno vremena onda se aktivira imunski sistem. Sedam do 10 dana posle druge doze imamo pun imunitet i to je važno da građani znaju - rekao je Janković i dodao da je za sticanje kolektivnog imuniteta potrebna imunizacija između 70 i 80 odsto stanovništva.

Kako dalje kaže, po broju vakcinacija prema broju stanovnika, Srbija je prva u Evropi, i treća u svetu.

Janković je takođe poručio da se samo globalnim naporom i visokom vakcinacijom može se zaustaviti pandemija koronavirusa, koja je postoji u svetu gotovo godinu dana.

On je gostujući na TV Pink apelovao na sve građane da poštuju sve mere zašite bez ozbira što se deo stanovništva vakcinisao, jer kako objašnajva to je važno kako bi se imunizacija uspešno nastavila.

- Nadamo se da će pandemiji doći kraj. Apelujem na one koji se vakcinišu da i dalje nose maske i pridržavaju se mera zaštite - rekao je Janković.

#Srđa Janković

#vakicna