AKTUELNO

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči potvrdio je da su vakcine protiv kovid-19 koje su odobrene u Sjedinjenim Državama bezbedne, nakon što su američki regulatori zaustavili pošiljke vakcina Džonson&Džonson zbog izveštaja u kojima se navodi da one mogu dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka.

Direktor američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti Rošel Valenski pozvala je Amerikance da iskoriste svoje zakazane termine za vakcinaciju Moderninim preparatom, dok američka vlada radi na tome da obezbedi ostale odobrene vakcine kako bi nadoknadila pauzu u isporukama doza Džonson&Džonson, prenosi Rojters.

"Verujemo da ćemo podacima i činjenicama ojačati poverenje javnosti u vladu i povećati poverenje Amerikanaca u vakcine", rekao je koordinator za odgovor Bele kuće na kovid-19 Džef Zients na brifingu za štampu.

Američke savezne zdravstvene agencije u utorak su preporučile da se na najmanje nekoliko dana zaustavi korišćenje vakcine kompanije Džonson&Džonson protiv kovid-19, a nakon što je šest žena mlađih od 50 godina dobilo krvne ugruške pošto su primile tu vakcinu.

#Entoni Fauči