AKTUELNO

Srbija sa kineskim partnerima realizuje neke od najvažnijih projekata u saobraćajnoj infrastrukturi, a Kina je tradicionalno bila i dugoročno će biti snažan partner Srbije, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović u kineskoj prestonici.

Mihajlović, koja je u delegaciji Srbije u poseti toj zemlji, istakla je da vrednost svih projekata koje su radili i koje će raditi Srbija i Kina 5,6 milijardi evra.

- Ukupna vrednost svih infrastrukturnih projekata u Srbiji, koji se realizuju ili su u planu za naredni period, iznose 14,7 milijardi evra. Za Srbiju je pitanje transporta pitanje regionalne, kontinentalne i interkontinentalne saradnje, a naš cilj je da modernizujemo, rekonstruišemo, i gde je potrebno, gradimo nove deonice i objekte na glavnim Evropskim transportnim koridorima - rekla je Mihajlović.

Obraćajući se učesnicima međunarodnog foruma "Pojas i put, međunardona saradnja" koji je organizovan pod pokroviteljstvom kineskog predsednika Si Đinpinga, Mihajlović je rekla da je Srbija već implementirala "konektiviti agendu" na koju se oslanja velika kineska inicijativa "Jedan pojas - jedan put" i objasnila da taj pristup ne uključuje samo povezivanje infrastrukture, već i reformske mere u cilju postizanja interoperabilnosti transportnih sistema.

- Ukupno vreme potrebno za železnički transport od Soluna do Budimpešte, na 180 km dužem Koridoru 4 iznosi 26,5 sati, dok je na Koridoru 10 za istu rutu potrebno 49 sati. To je zato što se čak 25 sati troši samo na carinske procedure na Koridoru 10 - rekla je Mihajlović, ističući da je naša zemlja inicijator pristupa sa jednom carinskom ispostavom za sve granične prelaze sa susedima.

Govoreći o prijateljstvu Srbije s Kinom, ona je rekla da dve zemlje imaju Sporazum o strateškom partnerstvu, kao i da je Srbija je među prvim zemljama u okviru zajedničkog ekonomskog pojasa na Putu svile, potpisala s Kinom Memorandum o razumevanju. Tokom foruma biće potpisani sporazumi o saradnji u izgradnji auto-puta od Preljine do granice sa Crnom Gorom i Fruškogorskog koridora, odnosno brze deonice Novi Sad - Ruma.

- I ovo nije kraj priče, već početak dugoročne saradnje Srbije i Kine. Od januara ove godine građani obe zemlje mogu da se posećuju bez viza. Nadam se da će druge zemlje pratiti ovaj pristup - rekla je Mihajlović.

Potpisivanje važnih sporazuma

Mihajlović je najavila je da će u Kini potpisati sporazume koji su veoma važni za Srbiju jer je infrastruktura osnova razvoja. Kako je precizirala biće potpisan sporazum vezan za Koridor 11, to jest spajanje Srbije sa Crnom Gorom, izlazak na more.

- Radi se o vrlo važnoj deonici Preljina-Ccačak-Požega, veoma teška deonica od 30 kilometara, sa 27 mostova i tri tunela - objasnila je Mihajlović dodajući da se drugi sporazum tiče nastavka autoputa do crnogorske granice, do Boljara.

Podvukla je da je deonica Preljina-Požega veoma važna jec ćemo dolaziti brže do Zlatibora i Užica, a odatle je napravljena linija da možemo da nastavimo ka Sarajevu. Takođe će potpisati, kako je najavila, i poseban za Fruškogorski koridor.

#Kina

#Srbija

#Zorana Mihajlović

'