AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je prikazu tenkova T-72MS u Kasarni "Mija Stanimirović" u Nišu, ocenivši da će to doprineti većoj osposobljenosti naših snaga. Vučić je rekao i da mnogo očekuje od ministra vojske Nebojše Stefanovića, te da će se država boriti da u toku 2021. godine obezbedi veća primanja za vojnike.

U pitanju su ruski tenkovi T-72, u modernizovanoj varijanti, koji se smatraju jednim od najboljih tenkova ikada napravljenih.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Ovi tenkovi, koji su udarna snaga kopnene vojske, raspolažu aktivnim oklopom, kao i ubojitim naoružanjem čiji je osnov top kalibra 122 milimetra.

Tenkisti zadovoljni novom opremom, Vučiću u znak zahvalnosti uručili maketu tenka

Nakon prikaza novih tenkova i oklopnih vozila Vučić je nova vozila Vojske Srbije obišao izbliza i uputio se u njihov rad.

Vučić je upitao šta kažu naši tenkisti, na šta je dobio odgovor da su prezadovoljni.

Takođe, jedan od tenkista Vojske Srbije rekao je da je lakše upravljati novim tenkovima.

Vučić je rekao da su novi tenkovi deo dogovora koji je napravio sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Pripadnici Vojske Srbije su predsedniku Vučiću u znak zahvalnosti uručili maketu tenka.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Vučić je pripadnike vojske upitao da li imamo elektronske uređaje za ometanje i šta je najbolje nabaviti od njih. Dobio je odgovor da ih imamo.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Harčenko: Neutralni vojni status je najviše cenjen kada može sebe da štiti

Nakon prikaza novih tenkova okupljenima se obratio ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko koji je rekao da ima mnogo najboljih osećaja, koji se javljaju kada su vidljivi plodovi saradnje Srbije i Rusije.

- Mi smo zadovoljni da uzastopno realizujemo planove i dogovore između predsednika Srbije i Rusije, u svim oblastima - kazao je Bocan Harčenko.

Kako kaže, neutralni vojni status je najviše cenjen kada može sebe da štiti.

Prikazu prisustvuju i ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Vučić: Tenkisti su zadovoljni!

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Vučić se prvo izvinio novinarima i okupljenima što su se smrzli i rekao da će na pasulj ići čim se obraćanje završi.

Zahvalio se Rusiji na pomoći Srbiji i rekao da je danas prikazano 11 novih tenkova, kojima su zadovoljni naši tenkisti.

- Imaju bolju balističku zaštitu, bolje opravljanje... To će doprineti većoj osposobljenosti naših snaga. Ovo je značajan pomak za našu kopnenu vojsku... Očekujem da dodatno snažimo našu vojsku i učvrstimo našu vojnu neutralnost jer smatramo da je najbolje da sami čuvamo našu zemlju, nebo, reke - kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, mnogo je napravljeno i promenjeno na bolje u poslednjim godinama.

Vučić je rekao da mnogo očekuje od ministra vojske Nebojše Stefanovića i dodao da u toku 2021. godine za same vojnike budu obezbeđenja veća primanja.

- Da li ćemo uspeti zbog teške situacije zbog pandemije? Računam da hoćemo. Mi ćemo se svakako boriti za to - istakao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Kako dodaje, država je mnogo učinila u opremanju vojske, od obuće i odeće, do tenkova, migova i drugog naoružanja.

Vučić je rekao da je ulaganjem u vojsku naša vojska spremna da se odbrani od svakog agresora.

- Ovo nismo kupili, ovo smo dobili. To je rezultat razgovora koji sam imao sa predsednikom Putinom - rekao je Vučić i zahvalio se Putinu i ministru Šojguu.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Odgovarajući na pitanje o gradnji Balkanskog toka Vučić je rekao da imamo sa Gaspromom ugovore i da sve dobro ide.

- Ide veoma intenzivno i završavamo za koji dan... Ne mogu da komentarišem gluposti koje slušam svaki dan - naveo je Vučić.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara rekao da očekuje da Srbija ove godine ima 60 odsto stranih investicija na zapadnom Balkanu.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Kada neko mrzi, to je njegov problem, onda nema racionalnih činjenica - rekao je Vučić i istakao da mržnja govori o tim ljudima.

Borimo se za život svakog deteta

Odgovarajući na pitanje o lečenju dece SMS porukama Vučić je rekao da se to tako radi u skoro svim zemljama i dodao da je ponosan na to što je država preduzela mnogo o deci koja boluju od SMA. - Mi gledamo kako da pomognemo devojčici Aniki Manić i Selaković je sinoć razgovarao sa Sijartom... Pomoći će i Mađarska, pomoći ćemo i mi, da nekim od državnih aviona malu Aniku pre 15. decembra prebacimo u Mađarsku - kazao je Vučić. Dodao je da se država bori za život svakog deteta i istakao da je skoro sve u zdravstvenom sistemu naše zemlje besplatno.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara istakao da Srbija znatno više ljudi testira u odnosu na zemlje u regionu i da zbog toga imamo ovakve brojke.

- Mislite da verujem u to kada neki prijave 500 zaraženih, a testiraju 1.000... Smisao svega je da testiramo sve više - naglasio je Vučić.

Kako kaže, postoje oni koji u koroni vide svoju političku šansu, a ova vlast na nju gleda kao na neprijatelja.

Na pitanja novinara o izjavama da je pukao zdravstveni sistem istakao da to nije istina i naglasio da bi na to brutalno odgovorio da nije predsednik države.

Vučić je rekao da je Beograd na vodi obilazio jer je to njegov posao.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Svaki dan radim. Svaki dan se borim i izgradnjom bolnica, jedini smo to uspeli. Samo je Kina bila brža... U jednom danu smo potrošili kiseonika koliko za sedam meseci. Jeste li videli da nešto nema u prodavnicama? Da nešto nedostaje? - upitao je Vučić.

Istakao je da se država sada bori za vakcine, a da je potrebno da pre toga neko registruje vakcinu u svojoj zemlji.

- Mali smo da proizvedemo svoju, zato gledamo da kupimo. Da budemo prvi... Ja nisam bezgrešan, ali radim i borim se najbolje što mogu - kaže Vučić i pita šta je to što mu se zamera, da li je to što je pored borbe stigao da obiđe i Beograd na vodi.

Vučić je odgovarajući na pitanja o Draganu Đilasu i poslovima njegovom brata rekao da će biti vremena da se nadležni organi svime pozabave, a da o političkim protivnicima ne govori pred stranim predsednicima.

Vrednost tenkova oko 30 miliona evra

Ruska Federacija donirala je Srbiji 30 tenkova T-72MS, a vrednost donacije je oko 30 miliona evra.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Tenkove T-72 Srbija je dobila kao donaciju u okviru vojno-tehnickog sporazuma koji je postignut izmedu predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučiča i Vladimira Putina.

U okviru vojno-tehnickog sporazuma, Srbija je od Rusije, pored ovih tenkova, dobila i druga oklopna vozila, 30 oklopnjaka BRDM-2.

Foto: TV Pink Printscreen

Vojska Srbije tako prvi put ima tenk sa aktivno-reaktivnim oklopom.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

To su tenkovi sa mogućnošću lansiranja raketa iz cevi topa kalibra 125 milimetara.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Takođe, tenk ima i spregnuti mitraljez 7,62 milimetra, koji se nalazi uz cev topa i prati okretanje kupole, kao i mitraljez kalibra 12,7 milimetara na vrhu, koji se okreće nezavisno od kupole.

Tenkovi T-72 koje je Srbija dobila i srpski tenk M-84 imaju zajedničku bazu sovjetskog T-72, ali i niz zajedničkih novih komponenata i agregata ruske proizvodnje.

Podsećanja radi, u okviru vojno-tehnicke saradnje Srbija je iz Rusije nabavila i avione Mig-29, helikoptere Mi-17 i Mi-35 i PVO sisteme "Pancir".

#Aleksandar Vučić

#Kasarna

#Niš

#Prikaz tenkova T-72MS