AKTUELNO

Studija pokazala.

Temperatura, kašalj i kratak dah su dobro poznati simptomi kovida-19, ali postoje i drugi alarmantni simptomi poput slabosti, loš šećer u krvi i gastrointestinalne tegobe, kako je pokazala nedavno objavljena studija u magazinu "American Journal of Emergency Medicine".

Tako je lista simptoma koronavirusa još jednom proširena, a dobijena je analizom oko 12.000 odraslih pacijenata koji su primljeni na odeljenje hitne pomoći u pet njujorških bolnica.

Kod 57, 5 odsto pacijenata koji su prijavili opštu slabost ili promenjeno mentalno stanje otkriven je Kovid-19, dok je kod taj broj kod onih kod kojih je šećer bio van kontrole 55, 5 odsto. Kod pacijenata sa gastrointestinalnim problemima ispostavilo se da njih 51, 4 odsto ima koronavirus, prenosi "The Washington Post".

Foto: Tanjug AP/Alessandro Pone/LaPresse via AP

Uglavnom se na netipične simptome poput slabosti, umora i dijareje žale pacijenti stariji od 65 godina, pokazala je studija. Takođe, istraživači su primetili da pacijenti sa promenjenim mentalnim stanjem, koji su padali, bili izrazito dehidrirani i imali visok šećer u krvi imaju povećan rizik od smrtnosti usled komplikacija izazvanih virusom.

"Nova otkrića bi mogla da pomognu bolnicama da pruže bolju negu, a važna su i za članove porodice i ljude koji rade sa starijim osobama kako bi što bolje identifikovali moguće znake upozorenja na zarazu Kovidom-19", ističe koautor studije Kristofer Kliford sa Icahn Škole za medicinu u Njujorku.

#Simptomi

#Zdravlje

#covid 19

#koronavirus