AKTUELNO

"Vakcinacija je jako bitna, jer ako je značajan procenat nas imun i ako to postignemo vakcinom, činimo barijeru za dalje širenje infekcije", kaže epidemiolog za Pink.

Član Kriznog štaba, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, epidemiolog Darija Kisić Tepavčević ukazala je na značaj kolektivne imunizacije i vakcinacije protiv Kovida-19, kada vakcina bude stigla u Srbiju, a upitana za stav "antivakserskog" pokreta prema tome, navela da su posredi "besmislice".

- Želim da naznačim da je vakcinacija bitna, jer ako je značajan procenat nas imun i ako to postignemo vakcinom, činimo barijeru za dalje širenje infekcije. Onda virusu postepeno slabi virulencija - istakla je Kisić Tepavčević za "Hit Tvit" i dodala da ne bi ulazila u polemike sa protivnicima vakcinacije.

Foto: Tanjug AP/Ted S. Warren, Unsplash.com, Pink.rs, Tanjug/Dušan Aničić

Ističe da smo sve bliže vakcini koja je bezbedna, a Srbija je u pregovorima sa kompanijama i biće među prvim zemljama koje će dobiti doze.

- Pričati o tome koji procenat ne bi prihvatio vakcinaciju je nešto besmisleno. Pored pandemije vidimo da se susrećemo i sa 'infodemijom', koja ugrožava živote. One su ipak u manjini i vreme ih je demantovalo. Jer, pokazalo se da smo nemoćni pred virusom kada vakcine nema - poručila je ona.

Suština je, kaže, podići kolektivni imunitet iznad nivoa koji će da dozvoli epidemijsko širenje bolesti.

Foto: TV Pink Printscreen

- Stepen patogenosti virusa nije njegova nepromenljiva osobina. Ona se menja. Upravo je organizam koji je na njega otporan najnepovoljnija sredina - kategorična je Kisić Tepavčević.

Ona je navela da je ne tako davno bila na snazi epidemija malih boginja i gde je bilo 15 žrtava i preko 6.000 obolelih, što je, kako je kazala, zaista strašno u 21. veku.

- I to zato što je obuhvat vakcinisanja bio ispod zahtevanog - zaključila je Kisić Tepavčević.

#Vakcina

#koronavirus

#prof. dr Darija Kisić Tepavčević