AKTUELNO

Zamenica direktora instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je da imamo tendenciju blagog pada broja obolelih od koronavirusa i istakla značaj preventivnih mera.

Kisić Tepavčević je rekla da i taj blagi pad u broju obolelih zavisi od onoga sa čime se poredi.

- Možemo da vidimo da su to i dalje veliki brojevi i da svakodnevno imamo značajan broj umrlih osoba. Tako da, to jesu podaci koji su ohrabrujući u smislu da sprovodimo preventivne mere koje se preporučuju u mnogo većoj meri - kazala je Kisić Tepavčević za Novo jutro TV Pink.

Kako je navela, na osnovu svakodnevnog broja novoobolelih vidi se da bi bio eksplozivan rast da se ne sprovode mere.

- Mi smo prvo dostigli nivo održavanja, sada laganog pada. Treba to vreme za jasan silazni tok, ali aposlutno nam podaci govore da poštujemo preventivne mere, a mogli bi i više. Podaci govore da smo na dobrom putu da se izborimo - ocenila je Kisić Tepavčević.

Foto: TV Pink Printscreen

Ona kaže da tok epidemije zavisi od mnogo faktora, od mogućnosti virusa da se prenosi i od našeg ponašanja, koliko mu to dopustimo.

- Sledi nam jesen, zima, kada je i sezona respiratornih infekcija. Sada nije sezona respiratornih infekcija - navela je Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, u toku protekle nedelje je zabeležen najveći broj laboratorijski potvrđenih slučajeva od početka pandemije.

- Ako gledamo zemlje Evrope, u prvoj nedelji avgusta je značajno porastao broj obolelih. Mi smo jedna od retkih zemalja koje imaju pad, ali to sve zavisi u kojoj se fazi epidemijske krivulje nalazimo - pojasnila je Kisić Tepavčević.

Više o ovoj temi saznajte u videu koji sledi:

#Darija Kisić Tepavčević

#Epidemija

#Srbija

#koronavirus

#pandemija