AKTUELNO

Srpska pozicija, kada je reč o spoljnoj politici, je optimalna, što nam daje širok spektar mogućnosti za dalji prosperitet i napredak, saglasni su sagovornici "Novog jutra".

Srbija se nalazi u optimalnoj poziciji kada je reč o spoljnoj politici, a ova pozicija otvara nam čitav spektar mogućnosti za dalji prosperitet, ocenjuje prof. dr Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije. 

- Do pre četiri godine smatrao sam da ovakva politika ne bi bila održiva, posebno u tada aktuelnim konstalacijama: Klintonovog nasleđa, pritisaka sa zapada, pozicije Srbije, siromaštva... Tada sam i pisao o tome, i preuzeo rizik propagirajući prozapadnu politiku, jer sam smatrao da je balans jako važan za srpski politiku. Danas, četiri godine posle Trampa, odnosa SAD i EU ovakvih kakvi su, posle kineskog transfera tehnologije prema Srbiji i spasavanja praktično celih gradova, kao i činjenice da smo u dobrim odnosima sa Rusijom, uprkos pritiscima sa zapada, smatram da je pozicija Srbije optimalna – kaže Miletić za Pink. 

Foto: TV Pink Printscreen

Srbija, kako kaže, sa pravom poštuje svoje prijatelje i saveznike i sa pravom nastavlja politiku neutralnosti. Ističe i da su napredak ekonomije i napredak spoljne politike međusobno uslovljene, da jedno ne može da opstane bez drugog

Nemanja Starović, istoričar, kaže da su kredibilitet i autoritet Srbije u međunarodnim okvirima porasli u prethodnih nekoliko godina. Ističe da je Evropska unija u krizi, te da nema kapacitet za proširenje, čega je EU i sama svesna. U ovakvim okolnostima se, kaže, najbolje pokazuju rezultati naše spoljne politike. 

- Perspektivu članstva u EU nam ništa ne može zameniti, budući da je to prirodan prostor za naš ekonomski, politički, kulturni, društveni razvoj, ali u okolnostima kada ne možemo da znamo i utičemo na to kada će EU biti spremna za proširenje, pokazalo se koliko je korisna bila politika razvoja saradnje sa međunarodnim činiocima – kaže istoričar i dodaje:

- Nisam čuo nijednu ozbiljniju kritiku na račun spoljne politike, čak ni iz opoziciong dela naše javnosti, i ona je verovatno, pored ekonomije, glavni adut aktuelne vlade – kaže Starović. 

Foto: TV Pink Printscreen

Srbija je do 2012. godine bila prilično izolovana, a sve se promenilo od 2012. godine, budući da su Vučić i njegova administracija spoljnoj politici pristupili na širokom planu: čuvajući stara prijateljstva, obogaćujući ih, ali i šireći dobre odnose na zemlje zapada, i to u jednom otvorenom i iskrenom pristupu, kaže Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost.

Foto: TV Pink Printscreen

Evorpska politika Srbije, odnosno put naše zemlje ka Evropskoj uniji, kako kaže, nije doveden u pitanje, dok od strane EU vidimo da politike proširenja nema dokle god ne bude sprovedena reforma.

- Ovo ne znači da EU ne ceni otvoren odnos od strane Srbije. Čak Viktor Orban, ali i poljski državnici, imaju daleko lošiji tretman u Briselu, nego što ga ima predsednik Vučić, što se dokazalo i pre nekoliko godina u „konfliktu“ Srbije i Hrvatske oko migranata i trgovinskih pitanja, kada se lično Angela Merkel založila da Hrvatska odstupi – podseća Karanović. 

#Dejan Miletić

#Nemanja Starović

#Ognjen Karanović

<
'