AKTUELNO

Član predsedništva BiH kaže za TV Pink da će Republika Srpska zauvek slaviti svoj dan i krsnu slavu.

Republika Srpska obeležava danas 9. januar, Dan Republike i krsnu slavu svetog arhiđakona Stefana. Svečanosti prisustvuju srpski premijer Aleksandar Vučić i članovi Vlade Srbije.

Mladen Ivanić povodom tenzije koja je poslednjih dana prisutna u BiH oko proslave Dana RS, kaže da će se Republika Srpska boriti na sve načine da odbrani svoj dan i da joj to pravo niko ne može osporiti.

-U BiH uvek neko vraća stvari unazad, zahtev da se ukine ustavnost RS je upravo takav, sada kada smo podneli zahtev za članstvo u EU. Mi ćemo nastaviti da slavimo 9. januar, jer je to dan kada je, pre rata, nastala RS, iako sada pokušavaju da stvore sliku da je naša republika nastala posle rata i da je nekakva ratna tvorevina, što nije istina - kaže Ivanić.

On je dodao da će, ukoliko bude bilo potrebe za tim, Vlada RS doneti zahtev o svetkovinama i na taj način se zaštititi od bilo kakvih zabrana proslave Dana Republike. Član predsedništva BiH kaže da narod sa te strane može biti miran.

Ivanić je podvukao značaj prisustva članova Vlade Srbije na obeležavanju 9. januara jer je, kako kaže, "dobra saradnja Republike Srpske i Srbije preduslov stabilnosti Bosne i Hercegovine" i da je po tom pitanju Vlada Srbije zauzela vrlo korektan stav.

-Iza nas nema ko da stane, ako ne stane Srbija - zaključuje Ivanić.

Podsećamo, Dan Republike Srpske ustanovljen je još 9. januara 1992. godine, a ove godine obeležava se u atmosferi napetosti između dva entiteta BiH, možda najvećoj od uspostavljanja mira i potpisivanja Dejtonskog sporazuma, ali i uz protivljenje međunarodnih predstavnika u BiH.

Autor: S. Antonić

'