AKTUELNO

Ekskluzivna reportaža svima bi trebalo da pokaže zašto treba da ostanu kod kuće.

U Srbiji je danas do 15 sati registrovano ukupno 1.908 potvrđenih slučajeva koronavirusa.

Najteži pacijenti oboleli od COVID-a 19 nalaze se na Klinici za Infektivne i tropske bolesti u Beogradu.

Ovu kliniku je danas posetila novinarka TV Pink Gordana Uzelac i napravila je ekskluzivnu reportažu koja prikazuje borbu lekara za svaki ljudski život.

Foto: TV Pink Printscreen

Goca Uzelac i ekipa TV Pink su pre ulaska u crvenu zonu obukli zaštitna odela i sve što je potrebno da bi bili zaštićeni.

Direktor klinike Goran Stevanović kazao je da se u klinici nalaze najteže oboleli pacijenti koji se bore za život.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovo je poslednja linija odbrane, ovde su ljudi koji su najteže bolesni, koji su direktno životno ugroženi i gde je minut njihovog održavanja u životu neprestana borba - rekao je Stevanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Stevanović je objasnio da za ove pacijente dišu mašine i dodao da ako bi se one isključile na par sekundi, tu bi bio kraj.

Dok je ekipa TV Pink zajedno sa dr Stevanovićem prolazila hodnicima Klinike za infektivne i tropske bolesti tišinu je prekidao zvuk respiratora.

Foto: TV Pink Printscreen

Kamere su zabeležile iste slike u sobama, pacijenti zaraženi koronavirusom nepomično leže u svojim krevetima dok za njih dišu respiratori.

U jednoj sobi je ipak malo drugačija slika, Stevanović je pojasnio da su neke pacijente ipak "uspeli da skinu sa mašina".

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni dišu samostalno, ali zahtevaju još uvek veliku brigu - kazao je Stevanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Dr Stevanović je rekao da se sa ovakvom bolešću u Klinici do sada nisu susreli.

- Ovo je potpuno nov virus, potpuno nova bolest, ogroman je broj obolelih. Mi smo imali teške epidemije i sa malim boginjama i sa različitim vrstama gripa, ali ovako nešto ne. Ovo je potpuno nova infektološka priča za ceo svet - naveo je Stevanović.

Foto: TV Pink Printscreen

On je rekao da je svaki spaseni ljudski život ogroman i da njegova apsolutna vrednost nema cenu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi smo tu da se borimo, to je naš posao. Na nama je da uradimo sve što možemo, da pružimo maksimalno našim pacijentima - kazao je dr Stevanović.

Kada lekari u Infektivnoj klinici završe smenu imaju istu proceduru skidanja zaštitne opreme.

Nakon što se skine zaštitna oprema vidljiv je ožiljak na licu koji je od nje ostao.

Foto: TV Pink Printscreen

Stevanović je odgovarajući na pitanje kako lično podnosi celu ovu situaciju rekao da je ovo njegov posao, za koji je školovan.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovo je ono za šta nas je država pripremala. Na infektološku, epidemiološku služba u ovakvoj situaciji treba da se gleda kao na aparat za gašenje požara. Mi moramo uvek da budemo spremni i da svi zajedno molimo Boga da nikada nećemo zatrebati, ali ako zatrebamo moramo da odreagujemo kako treba - naglasio je Stevanović i dodao da je najvažnije poštovati mere.

#Gordana Goca Uzelac

#Infektivna klinika

#Televizija Pink

#koronavirus

'