AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas pismo predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga.

Kineski predsednik uputio je reči podrške srpskom predsedniku uz poruku da će Kina kroz maske, medicinsku opremu ali i ljudstvo na sve načine pomoći Srbiji da se izbori sa epidemojom koja hara celim svetom.

„Poštovani gospodine predsedniče,

Epidemija virusa COVID-19 pogodila je Srbiju. Dozvolite mi da u ime Vlade Kine, kineskog naroda, kao i u svoje ime, Vama i prijateljskoj Vladi Srbije i njenom narodu, prenesem iskreno saosećanje uz želju da se oboleli brzo oporave, a epidemija bude pod kontrolom.

Kina i Srbija su sveobuhvatni strateški partneri. Čelično prijateljstvo između dveju zemalja i dvaju naroda postaje još čvršće kako vreme prolazi. Gospodine predsedniče, Vi, Vaša Vlada i narod pružali ste kineskoj strani snažnu podršku dok se kineski narod borio u jeku epidemije i na tome duboko zahvaljujem. U poslednje vreme epidemija izbija u više mesta sa više izvora, a mnogo zemalja se suočava sa povećanim rizikom po kontrolu i sprečavanje širenja virusa COVID-19. Vi i Vaša Vlada ste preduzeli niz aktivnih mera protiv epidemije, što ukazuje na Vašu odgovornost i predanost. Kineska strana čvrsto podržava napore srpske strane za borbu protiv ovog virusa i pružaće Vašoj zemlji materijalnu pomoć, uključujući zaštitne materijale i medicinsku opremu, i obezbeđivati podršku u nabavci neophodne robe u Kini. Mi ćemo poslati i tim medicinskih stručnjaka u Srbiju da bismo vam pružili pomoć u analiziranju situacije i podelili iskustvo o kontroli i sprečavanju širenja virusa i lečenju obolelih, kako bi se podigao efekat suzbijanja epidemije u Srbiji radi zaštite zdravlja i blagostanja naroda.

Uveren sam da će, pod Vašim snažnim rukovodstvom, Srbija sigurno u kratkom roku prebroditi teškoće i pobediti ovu epidemiju. Pridajem veliki značaj razvoju odnosa između Kine i Srbije. Verujem da će naše tradicionalno prijateljstvo, koje se poznaje u nevolji, biti ukorenjeno u srcima naroda u toku zajedničke borbe protiv epidemije, a naše sveobuhvatno strateško partnerstvo produbljeno i podignuto na još viši nivo“, navodi se u pismu predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga.

#Aleksandar Vučić

#Si Đinping

#koronavirus

'