AKTUELNO

Badnjak u Kikindi doneli konjanici i motoristi, vernici poslali poruku podrške SPC u Crnoj Gori. Nalagani badnjaci i u crkvi Svetog Save u Južnoj Mitrovici.

Širom Srbije pravoslavni vernici slave Badnji dan i Badnje veče.

Okupljeni ispred hramova, ili u krugu najbližih, kako na Badnje veče i dolikuje, sa željom da najadosniji hrišćanski praznik koji je pred nama obeležimo uz želje da bude mira, sloge i ljubavi.

Na imanju fruškogorskog manastira Velika Remeta koji je posvećen svetom Dimitriju, ispred replike Vitlejemske pećine, paljenjem badnjaka u prisustvu velikog broja vernika najavljen je najsrećniji hrišćanski praznik- Božić.

Iguman Stefan starešina manastira poželeo je vernicima mir, spokojstvo, radost i sreću uz poruku da treba praštati.

Foto: Pink.rs/S. Kojić

U etno- selu koje su izgradili monasi u cilju da bi pomogli oživljavanje ovog malog podfruškogorskog mesta koje broji oko 20- tak stanovnika, svake godine na Badnji dan okuplja se sve veći i veći broj vernika. Replika Vitlejemske pećine u kojoj se nalaze jasle, slama, ikona Bogorodice i Isusovog rođenja, daje posebnu čar prazniku kojem se proslavlja rođenje Isusa Hrista.

- Čuvamo običaje od zaborava. Ovde kod nas na Badnji dan, najviše dolaze iz okolnih gradova, jer ljudi nisu u mogućnosti da ispoštuju tradiciju u svojim domovima. Nemaju gde da založe badnjake, nekima ognjišta na selu ostala su prazna dok drugi žele radost da podele sa nama.- kaže iguman Stefan, koji je nakon paljenja badnjaka pozvao vernike u manastirsku trpezariju, gde ih je monaštvo poslužilo toplim napitkom.

BADNJAK U KIKINDI DONELI KONJANICI I MOTORISTI, VERNICI POSLALI PORUKU PODRŠKE SPC U CRNOJ GORI

Pravoslavne vernike u Kikindi danas su grejali vatra badnjaka i zraci sunca, a pre paljenja ispred Hrama svetog oca Nikole u centru grada, održan je skup stotinak građana kao znak podrške sveštenstvu SPC u u Crnoj Gori. Uz poruke "Čast i bruka žive dovjeka" i "Ne damo svetinje" okupljeni su se iz centra grada uputili na periferiju, do crkve svetih Kozme i Damjana, gde je takođe organizovano paljenje badnjaka.

Skup podrške pravoslavnim Srbima u Crnoj Gori organizovan je spontano, prevenstveno preko društvenih mreža i uz podršku parohije, kako je rečeno, sa željom da se iskaže podrška narodu u odbrani svetinja.

Ispred hrama Svetog oca Nikole u centru Kikinde, badnjak su tradicionalno doneli konjanici, a prvi put u svečanoj koloni bili su i motoristi. Kako nam je rekao Mirko Brkanlić iz Moto kluba “No limits” on i njegove kolege prvi put su organizovano učestvovali na ovom verskom događaju.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Želeli smo da učestvujemo i damo doprinos ovom lepom običaju u Kikindi. Konjanika i fijakera je ove godine bilo nešto manje, pa smo mi pojačali utisak sa iskrenom željom da se održi tradicija u našem gradu i da narednih godina, takođe, budemo učesnici ovog lepog dana – rekao je Brkanlić.

Nakon molitve i paljenja badnjaka, sveštencii su zamolili okupljene da uđu u crkvu i uzmu osveštane badnjake, jer je priprimljeno dovoljno za sve. Ispred crkve je bilo i posluženje, kuvano vino i rakija za sve koji su želeli da se okrepe. Badnjak je paljen i ispred dve crkave u Kikindi, kao i u selima.

TRADICIONALNO GORELI BADNJACI ISPRED OPŠTINE ZEMUN

Predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić sa saradnicima, po narodnom i crkvenom običaju, naložili su danas badnjak na platou ispred opštinskog zdanja u prisustvu sveštenstva i velikog broja građana.

- Zajedno obeležavamo ovaj sveti dan, dan kada čekamo rođene Isusa Hrista i dan na koji svake godine unosimo badnjak u našu kuću, a i kuće svih zemunaca. Želim svima dobrog zdravlja i uspeha u 2020. godini. Mi ćemo gledati da istrajemo na putu za dobrobit svih nas - istakao je Matić.

Foto: Tanjug/Milica Nikolić

Sveštenik Vladimir Pražić iz Hrama Svetog oca Nikolaja u Zemunu, rekao je da svi treba da se trude pođednako, opština na svojim svetovnim zadacima, a crkva na duhovnim.

- Poželeo bih svima da budu bolji ljudi. Ako budemo bolji hrišćani i pravoslavci onda ćemo biti i bolji građani i sugrađani, onda će se oko nas širiti ljubav. Ovo je praznik ljubavi, porodice i praštanja. Stoga želim svima da ovaj praznik provedu blagosloveno među porodicom, ali i u hramovima koji oslikavaju lepotu i silu božije ljubavi - rekao je otac Pražić.

U svečarskom raspoloženju i uz tradicionalno posluženje, badnjak - simbol radosti rođenja Isusa Hrista, unet je u gradsku kuću svih Zemunaca.

Tom prilikom, mališanima su podeljeni božićni slatki paketići.

NALAGANI BADNJACI I U CRKVI SVETOG SAVE U JUŽNOJ MITROVICI

U hramu Svetog Save u južnoj Kosovskoj Mitrovici, u prisustvu nekoliko desetina vernika, danas je služena sveta arhijerejska liturgija nakon čega su nalagani badnjaci. Svetu liturgiju, u hramu koji je oskrnavljen u martovskom pogromu, služio je paroh Nenad Stojanović, a on i njegova porodica su jedini preostali Srbe u tom delu grada. Među malobrojnim vernicima bio je i Filip Rojević kojem je, kaže, prelep osećaj da danas bude u južnom delu Kosovske Mitrovice i sa pravoslavnim vernicima obeleži ovaj divan praznik, prenosi Kosovo online.

Foto: Pink.rs/S. Kojić

- Vidite i sami kakva je situacija svuda, posebno bih istakao borbu naše braće u Crnoj Gori i sve molitve danas neka budu upućene njima i svom pravoslavnom narodu koji danas proslavlja praznik i raduje se sutrašnjem Božiću - kazao je Rojević.

Poželeo je svim pravoslnim vernicima da današnjim unošenjem badnjaka u sve domove unesu mir, toplinu i spokoj dodajući "dogodine u Prizrenu".

#Badnji dan

'