AKTUELNO

Praznik je obeležen i u Crnoj Gori.

Patrijarh srpski Irinej služio je jutros božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Liturgiji su, pored velikog broja vernika, prisustvovali i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, apostolski nuncij Svete Stolice u Srbiji nadbiskup Lućano Surijani, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, ministarka Nela Kuburović i princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom.

Obeležavanje Božića počelo je ponoćnim liturgijama, a prvu ponoćnu božićnu liturgiju u Hramu Svetog Save služio je episkop toplički Arsenije, uz prisustvo brojnih građana, kao i predstavnika republičkih i gradskih vlasti.

Prvi radosni pozdrav "Mir Božji Hristos se rodi" na Kosovu i Metohiji upućen je ovog Božica iz Hrama Hrista Spasa u centru Prištine.

Episkop raško-prizrenski Teodosije sa dvadesetak vernika i sveštenstvom došao je rano jutros u ovaj hram i uneo badnjak uz pevanje božicnih tropara.

Ovo je prvi put od 1999. godine da je za Božic služeno u hramu i da su se u njemu čule božicne pesme.

Hram u Pristini je mnogo puta skrnavljen i devastiran, a eparhija raško prizrenska je prošle jeseni uredila dvorište i unutrašnjost crkve. Poslednji u nizu incidenata dogodio se pre oko mesec dana kada su još uvek nepoznati pocinioci promenili katance na ulaznim vratima i onemogucili ulaz u Hram. Episkop Teodosije danas je postavio nove katance i zakljucao crkvu.

Crnogorski mitropolit Amfilohije rano jutros služio je božićnu liturgiju u crkvi Svetog Đorđa u Podgorici, dok će kanonski nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) liturgiju služiti u Vladičanskom domu na Cetinju.

Sveštenstvo CPC badnjake je nalagalo na Dvorskom trgu na Cetinju, a SPC ispred Cetinjskog manastira.

Mitropolit Amfilohije je u Božićnoj poslanici rekao da se mladi ljudi u Podgorici, Baru, na Cetinju, u Budvi ubijaju zato što su, kako je objasnio, od vladajuće klase naučili da je glavni ideal u životu materijalno bogatstvo. Najviši zvaničnici Crne Gore uputili su vernicima i sveštenstvu obe pravoslavne crkve božićne čestitke.

I. P.

#Božić

#Crkva

#Liturgija

#Patrijarh Irinej

'