AKTUELNO

Kao što se u svetu vodi utakmica velikih sila u kojoj svako svakoga "sapliće", isto tako jedna drugu "sapliću" i zemlje regiona. Jedna od meta jeste i Srbija i njen ubrzani razvoj koji čini da se drugi osećaju ugroženim. Na meti su, osim srpske vojne industrije i institucije države, a sve kako bi se napredak usporio, kažu sagovornici "Novog jutra".

Analiza domaće namenske industrije ne može se početi bez prvobitnog sagledavanja šireg konteksta, iz kojeg je jasno da je geopolitička utakmica globalnih sila obnovljena: sve više je transparentna, pretnje su otvoreno proglašene, stoga svaka zemlja radi na napretku svoje namenske industrije, kaže za Pink Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse i dodaje:

- Tu je i druga vrsta sukoba u okviru geopolitičke utakmice, ona koja se ne donosi direktno na fizička razaranja: ratovi tarifa, uticaj na javna mnjenja, izborne rezultate i slično. Nijedna odbrambena industrija u svetu ne može da opstane, a kamoli da napreduje, ukoliko se bazira samo na sopstvenom tržištu, već mora da izvozi – kaže Miloradović. Podseća da se svetsko tržište smanjuje jer su sve otvoreniji načini načini da se protivnik spreči da pristupi svetskom tržištu.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o regionu, kako kaže, svaki igrač mora da ostvari odgovarajuće rezultate na tom sve manjem svetskom tržištu, a glavna tržišta su Bliski istok i zemlje Zaliva.

- Tu se dešavaju intenzivni sukobi, ne samo klasično trgovački, već i svi ostali – kaže Miloradović. 

Vidosav Kovačević, general u penziji, kaže da, kada je reč o Srbiji, nije samo vojna industrija na meti napada, već i institucije države. Podseća na napade na predsednika zemlje, na ministre, premijerku, čime se pokušava urušavanje državnih institucija. 

- Samo deo napada jeste napad na vojnu industriju, a ostalo su napadi na državu. Setimo se kako su nekada izgledali naši vojnici, a pogledajte ih sada! U njih je mnogo ulagano, kao i u, recimo, ratno vazduhoplovstvo, u jedinice kopnene vojske, vojno zdravstvo… Nedavno je na VMA zaposlenje dobilo oko 300 lekara, a to se decenijama nije dogodilo – kaže Kovačević i dodaje da je očigledno da nekome smeta uspeh Srbije, njenog predsednika i diplomatije na međunarodnom planu. 

Podseća da se predsednik Srbije jednom godišnje viđa sa najvećim svetskim liderima, da je mnogo zemalja sveta povuklo priznanje nezavnisnosti Kosova, da ekonomija Srbije ide u dobrom pravcu, da se grade putevi i slično. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Očigledno je da sve ovo smeta nekome u regionu, pa onda i stranim službama koje pokušavaju da nas ometu u razvoju – kaže Kovačević za “Novo jutro”. Ocenjuje i da je Srbija pod velikim pritiskom, pre svega zbog odluke o vojnoj neutralnosti.

- Vojna neutralnost smeta svima! Trpimo pritiske jer ne uvodimo sankcije Rusiji, jer nećemo da sa njom kvarimo odnose, dok sa druge strane vodimo politiku čiji je strateški cilj pristupanje Evropskoj uniji. Ipak, činjenica je da smo mi oduvek sarađivali i sa istokom i sa zapadom, imali vojnu opremu koja je kupljena i u Rusiji i u Americi, i stvarno ne znam šta je tu problem – kaže Kovačević.  

#Nenad Miloradović

#Novo jutro

#Vidosav Kovačević

'