AKTUELNO

To što je Bastać tukao svog kuma izaziva gađenje, a još jače gađenje izaziva činjenica da se radi o čoveku koji je na čelu jedne opštine, koji treba da vodi svoje građane i koji pretenduje na vlast, ocenjuju sagovornici "Novog jutra".

Ako se optužbe na njegov račun ispostave kao istinite, kako kažu, očekuje ga kazna zatvora do 12 godina i to samo za krivično delo primanje mita.

Slučaj Marka Bastaća, predsednika opštine Stari grad, koga je kum Lazar Lešnjak optužio da ga je brutalno prebio i mučio zbog mreže korupcije u koju su obojica bili upleteni i dalje je u žiži interesovanja javnosti. Zlatko Nikolić, kriminolog, kaže da je zlostavljanje koje je pretrpeo Lešnjak imalo za cilj nasilno iznuđivanje, te da je Bastaćevo ponašanje infantilno.

- Očigledno je ipak da se radi o amaterskom pristupu iznuđivanju, jer bi profesionalac posao obavio za dva-tri sata, a ne devet. Činjenica da su izvršilac i žrtva bili bliski još više čudi i izaziva gađenje. Posebno gasđenje izaziva i činjenica da je izvršilac neko iz vašeg komšiluka i neko ko vlada u ime građana Starog grada – ocenjuje Nikolić. Dodaje da se Bastać ponaša infantilno te podseća na blokadu Trga republika i onemogućavanje radnicima da obavljaju svoj posao.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kada na sve dosad dodate i priču sa kumom, pomislili biste da se radi o razmaženom derištu kojem su oteli igračku i sad bi da je vrati nazad – kaže Nikolić, dodajući da nije moguće da službe bezbednosti nisu znale šta se dešava i da se sve saznaje tek kada je “pukla tikva”.

Kaže da, posle snimka juranjave u garaži Obilićev venac i “uličarske sačekuše” nema šta da se doda.

- Sve ovo govori o profilu ličnosti: sve u svemu jedna bestijalnost ispoljena na dosta infantilan način. Bilo bi smešno da nije istinito – kaže Nikolić. Dodaje da Lešnjakova priča ne može da se “izmisli iz rukava” i ocenjuje da nije reč o performansu ili naučenoj ulozi.

Svetozar Vujačić, advokat, ocenjuje da u Lešnjakovom slučaju nema dela iznude, budući da Bastać tom prilikom ništa od njega nije tražio. Reč je, kako kaže, bila o otmici, jer je Lešnjak boravio zatvoren, bez svoje volje. Ima elemenata, dodaje Vujačić, i zlostavljanja i mučenja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Treće i najveće krivično delo je primanje mita, za šta je zaprećena kazna do 12 godina zatvora. Zato je Više javno tužilaštvo zatražilo od beogradske policije da pokrene pretkrivični postupak – kaže advokat za “Novo jutro”. 

Predrag Rajić, iz Centra za društvenu stabilnost, kaže da ova priča zabrinjava sve gađane Srbije, budući da je njen glavni akter čovek koji pretenduje na vlast.

Voleo bih da se ovo istraži do kraja i da se istina utvrdi. Treba da uzmemo u obzir pretpostavku nevisnosti, ali moramo biti svesni činjenice da je teško poverovati da bi neko izašao u javnost sa jednim ovakvom pričom, a da ona nije istinita – kaže Rajić, podsećajući da je Bastać u prethodnom periodu ispoljavao jednu dozu agresije, pa je tako pretio šamaranjem, napadao je službenike u Skupštini grada, imao je jezive performanse na Trgu republike kada je na ražanj nabijao plišane igračke…

Foto: TV Pink Printscreen

Podsetio je i na ometanje radnika, na uklanjanje saobraćajnih znakova, razne blokade radova i rekonstrukcija i sve je ovo, ocenjuje Rajić, kontinuirana aktivnost koja je uvek u agresivnom tonu. 

- Mogu da razumem da je neko u određenom trenutku direktniji u političkom delovanju, ali pretiti fizičkim nasiljem, to ne razumem – kaže Rajić za Pink. 

#Predrag Rajić

#Svetozar Vujačić

#Zlatko Nikolić

'