AKTUELNO

Danas je u Pokrajinskoj vladi predstavljena Edicija „Deset vekova srpske književnosti“, izdanje Izdavačkog centra Matice srpske.

Tim povodom, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da je ovo izdanje od nacionalnog značaja, jer kako je rekao, nadilazi okvire književnosti i kulture u celini.

- Ova antologijska edicija je, zapravo, povezivanje iskidanog vremena, vraćanje iz zaborava onog što nije smelo da se zaboravi, prepoznavanje i ponovno uspostavljenje kontinuiteta u jednoj duhovno-kulturnoj ravni izuzetno važnoj ne samo za prošlost i sadašnjost nego i za budućnost - kazao je  Mirović.

Ponosni smo što smo bili u prilici da podržimo štampanje ove edicije, jer, to nije bila samo naša obaveza već i svojevrsna privilegija, dodao je Mirović.

Ovde pred nama je 100. knjiga ove edicije, ukupno 35 miliona stranica, i ne bismo stigli do ovoga da nije bilo velike podrške i pomoći Pokrajinske vlade, naglasio je akademik Miro Vuksanović, glavni urednik Edicije „Deset vekova srpske književnosti“.

- Pripala nam je čast da zajedno uz podršku Pokrajinske vlade uradimo ovaj veliki posao koji do sada niko nije uradio u srpskoj književnosti. Reč je o izdanju koje obuhavata dela počevši od 12. veka i Svetog Save pa do naših savremenika - kazao je akademik Vuksanović.

Promociji Edicije prisustvovala je i pokrajinski sekretar za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević i upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović.

#Igor Mirović

'