AKTUELNO

Danas je na 64. Sajmu knjiga u Beogradu predstavljena Edicija „Prozna dela srpskih naučnika“, zajednički projekat Pokrajinske vlade, Ministarstva kulture i informisanja, „Službenog glasnika“ i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Edicija obuhvata deset knjiga među kojima su dela Atanasija Stojkovića, Stojana Novakovića, Mihajla Pupina, Mihaila Petrovića Alasa, Laze K. Lazarevića, Gorana Milašinovića, Milutina Milankovića, Vladana Đorđevića, Radovana Samardzića, kao i odabrani ogledi i delovi autobiografija.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

- Posle prošlogodišnjeg zajedničkog projekta sa Edicijom „Srpska književnost u Velikom ratu“, mi kao predstavnici AP Vojvodine imamo i obavezu i odgovornost da učestvujemo u ovom velikom i značajnom projektu u kom ćemo osvetliti i drugu stranu života naših naučnika - kazao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

U AP Vojvodini, i danas, baštinimo tradiciju koju su nam ostavili velikani i naučnici poput Nikole Tesle, Milutina Milankovića i Mihajla Pupina i stoga je ovaj projekat naša velika odgovornost.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da je 64. Sajam knjiga dobra prilika za predstavljanje ovog izuzetnog kapitalnog izdanja, ideje vodilje za nove generacije.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

- Pisci iz ove edicije jesu naši uzori ne samo zahvaljujući gigantskim rezultatima koje su postigli u svojim profesijama već i zbog svoje snage i talenta, čime su doprineli kulturi našeg naroda. Ohrabreni ovom i prošlogodišnjom edicijom, namera nam je da za sledeću godinu pripremimo još jedan zajednički projekat, sabrana dela Stanislava Krakova, velikog srpskog pisca i značajne ličnosti srpske književnosti i istorije - kazao je ministar Vladan Vukosavljević.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

Predsednik Mirović i ministar Vukosavljević obišli su i štand „Pravoslavne reči“, gde im je uručeno kapitalno izdanje te kuće, Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ i Arhiva Vojvodine – „Spomenica Prisajedinjenja 1918–2018, Kruna vekovne borbe za oslobođenje i ujedinjenje“.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

- Ova knjiga biće putokaz za nova vremena i nove generacije, ali i jedan istorijski osvrt na naše velikane poput Svetozara Miletića i Jaše Tomića, koji su osvetlili put slobode za srpski narod u Vojvodini i zbog kojih mi i danas živimo zavetne misli, misli koje se šire Vojvodinom, a to su jedinstvo i napredak - naglasio je predsednik Mirović.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

- Ova monografija čuva uspomenu na pomalo zaboravljene ljude i okolnosti, a koje ne smemo da zaboravimo, jer su nama ti ljudi koji su izvojevali slobodu i ujedinjenje važni i kao simbol i kao podsećanje - kazao je ministar Vukosavljević.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

#Vojvodina

#sajam knjiga

'