AKTUELNO

Elizabeth je biografski film iz 1998. godine snimljen prema scenariju Michaela Hirsta u režiji Shekhara Kapura, sa Cate Blanchett u glavnoj ulozi Elizabete I, kraljice Engleske, i u ostalim ulogama sa Geoffreyem Rushom, Christopherom Ecclestonom, Josephom Fiennesom, Sir Johnom Gielgudom, Fanny Ardant i Richardom Attenboroughom.

Film se labavo temelji na ranijim godinama Elizabetine vladavine. Godine 2007. Blanchett je reprizirala ovu ulogu u nastavku, Elizabeth: The Golden Age, koji pokriva kasniji period njene vladavine.

Foto: TV Vesti

Uloga australijske glumice Cate Blanchett u filmu privukla je međunarodnu pažnju. 1998. godine osvojila je nekoliko nagrada za svoju ulogu kraljice Elizabete, a posebno se ističu BAFTA i Zlatni globus za najbolju glumicu - drama. Film je iste godine osvojio BAFTA-u za najbolji britanski film i bio je nominovan za sedam nagrada Oscar na 71. dodjeli, uključujući i Oscara za najbolji film i najbolju glumicu, osvojivši samo jedan i to u kategoriji za najbolju šminku.

Foto: TV Vesti

Film prati mladu Elizabetu i njen put do trona nakon smrti njene polusestre Marije I, koja ju je držala u kućnom zatvoru. Elizabetina vladavina nad podeljenim i bankrotiranim carstvom ocenjuje se kao slaba i pod pretnjom je invazije od strane Francuske i Habzburške Španije. Zbog buduće stabilnosti i sigurnosti krune njen saeetnik William Cecil, 1. baron Burghleya (Attenborough) joj savetuje da se uda; ona ima udvarače kao što su katolički Filip II, kralj Kastilje i Henrik III, kralj Francuske. Međutim, ona umesto toga započinje aferu sa potpuno nepodobnim erlom od Leicestera Robertom Dudleyem (Fiennes).

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, SatTrakt - 011, Orion - 018, Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram Youtube!