AKTUELNO

Nalog Evropske unije da Epl isplati Irskoj 13 milijardi evra na ime zaostalih poreza 'prkosi realnosti i kosi se sa zdravim razumom', objavila je danas ta američka kompanija, pošto je uložila žalbu na presudu iz 2016. godine.

Proizvođač "ajfona" je, takođe, optužio Evropsku komisiju da zlaoupotrebljava svoja ovlašćenja za borbu protiv državne pomoći, da "naknadnim izmenama domaćeg zakona sa retraoktivnim dejstvom" u stvari pokušava da promeni i međunarodni poreski sistem, i da u tom procesu stvara pravnu neizvesnost za preduzeća, prenosi Rojters.

Eplovi argumenti na Opštem sudu EU, drugom najvišem evropskom sudu, usledili su nakon što je EK još 2016. godine saopštila da se taj tehnološki gigant okoristio o nezakonitu državnu pomoć zahvaljujući poreskim odlukama Irske kojima je tokom dve decenije veštački umanjeno poresko opterećenje toj kompaniji.

- Komisija tvrdi da se sav Eplov profit od ukupne prodaje van Amerike mora pripisati dvema podružnicama u Irskoj - izjavio je Danijel Bird, Eplov zastupnik na sudu.

On je, međutim, rekao da su "ajfon", "ajped", "app store" i drugi Eplovi proizvodi i usluge, i ključna prava intelektualne svojine, razvijeni u SAD, a ne u Irskoj, što, kako tvrdi, pokazuje manjkavosti onoga što zastupa Komisija.

- Aktivnosti ogranaka nisu uključivale stvaranje, razvoj ili upravljanje tim pravima. Na osnovu činjenica ovog slučaja možemo zaključiti da primarni stav prkosi realnosti i zdravom razumu - rekao je Bird.

Dodaje i da aktivnosti ove dve podružnice u Irskoj jednostavno nisu mogle biti odgovorne za ostvarivanje gotovo celokupnog Eplovog profita izvan Amerike.

Današnje ročište na Opštem sudu EU, kako ocenjuje Rojters, ključno je u borbi evropskog komesara za konkurenciju Margrethe Vestager da "stane na kraj" ugovorima koji daju multinacionalnim kompanijama konkurentsku prednost nad ostalim tržišnim akterima. Ova kampanja Vestagerove je takođe dovela do pokretanja postupaka protiv Starbaksa, Fijata, Anžija, Amazona i drugih multinacionalki.

Eplov glavni finansijski direktor, Luka Maestri, predvodi šestočlani tim kompanije na sudu, gde će sudsko veće od pet sudija tokom dva dana saslušati argumente obe strane (Epla i Evropske komisije), kao i Irske, Luksemburga, Poljske i Nadžornog organa EFTA-e.

#Apple

#EU

'