AKTUELNO

Oko 65 procenata srpskog izvoza odlazi u zemlje članice EU, a u proteklih 15 godina, 2,3 milijarde evra je došlo iz Evropske unije u Srbiju, podsetio je šef delegacije Evropske unije u Srbiji.

Izvoz Srbije u zemlje Evropske unije se proteklih godina utrostručio i dostigao cifru od 10 milijardi evra, a Srbija je postala lider regiona i zemlja koju snažno podržavamo na njenom evropskom putu, poručio je danas šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

Na skupu "Zajedno za konkurentniji region", Fabirci je rekao da je Srbija uradila mnogo na reformama, ali da treba unaprediti još neke oblasti kao što su borba protiv korupcije, raditi na efikasnosti sudova a, kako kaže, "podsticaćemo Srbiju da se više pozabavi ovim pitanjima".

- Ukupne investicije u Srbiju su dostigle 11 milijardi evra, a spremni smo da podržimo Srbiju kroz razne grantove sa tri milijarde evra - poručio je Fabrici na skupu koji je organizovao NALED, uz podršku Nemačke razvojene saradnje i Evropske investicione banke.

Oko 65 procenata srpskog izvoza odlazi u zemlje članice EU, a u proteklih 15 godina, 2,3 milijarde evra je došlo iz Evropske unije u Srbiju, podsetio je Fabrici.

- Regionalna prespektiva je veoma bitna, to je u našem DNK. Evropska unija je spremna da pomogne regionu da dosegne sve ciljeve - poručio je šef delegacije EU u Srbiji.

Direktor Evropske investicione banke (EIB) za Jadranski region Miguel Morgado rekao je da je cilj te institucije da podrži strateške projekete regiona u finansiranju projekata u oblasti regionalne i lokalne infrastrukture, kao i projekte u sektoru obrazovanja.

- Infrastruktura je osnovni stub koji nosi privrede zemalja i ima ključnu ulogu u razvoju privrede i unapređenju konkurentnosti. Naša podrška privatnom sektoru se uglavnom fokusira na mala i srednja preduzeća koji su bitni pokretači rasta i razvoja država, a više od 50 odsto zaposlenih u EU radi u ovakvim preduzećima - kazao je Morgado.

Od 2009. godine EIB je obezbedio 2,5 milijardi evra za mala i srednja preduzeća i očuvao oko milion radnih mesta, a 400 miliona evra je obezbeđeno za regionalne inicijative, naveo je Morgado.

- EIB je posvećen da ojača svoj rad u Srbiji i na Zapadnom Balkanu da bi bili postignuti svi ciljevi u razvoju regiona - zaključio je Morgado.

#EU

#Sem Fabrici

#Srbija

#izvoz

'