AKTUELNO

U Saru, jednoj od najmanjih nemačkih saveznih pokrajina, održani su izbori za lokalni parlament, na kojima je prema preliminarnim zvaničnim rezultatima, CDU osvojila 40,7 odsto glasova birača.

Partija nemačke kancelarke Angele Merkel Hrišćansko-demokratska unija (CDU) pobedila je u nedelju na regionalnim izborima, pokazuju preliminarni rezultati izbora.

U Saru, jednoj od najmanjih nemačkih saveznih pokrajina, održani su izbori za lokalni parlament, na kojima je prema preliminarnim zvaničnim rezultatima, CDU osvojila 40,7 odsto glasova birača, dok je protivnička Socijaldemokratska stranka Nemačke (SPD) levog centra na čelu s njenim novoizabranim predsednikom Martinom Šulcom, osvojila 29,6 odsto glasova birača.

U lokalni parlament druge po redu najmanje savezne pokrajine ušla je i stranka Levica sa 12,9 odsto glsova, što znači da je izgubila tri procenta podrške.

Alternativa za Nemačku (AFD) je sa 6,2 odsto glasova prešla izborni cenzus tako da će i ona ući u parlament.

Izbori u Saru su pokazali i trend pada popularnosti stranke Zeleni koja sa 4,5 odsto osvojenih glasova nije uspela da uđe u lokalni parlament. Ovakav izborni ishod omogućava jedino nastavak sadašnje "velike koalicije" između demohrišćana i socijaldemokrata.

Takozvana crveno-crvena koalicija, između SPD-a i stranke Levica, kojoj su mnoga ispitivanja javnog mnjenja davala velike izglede na pobedu, nema dovoljno glasova da formira parlamentarnu većinu.

Prvi nepotpuni službeni rezultati izbora u Saru očekuju se večeras oko 22 sata. Izbori u Saru važan su pokazatelj raspoloženja birača u izbornoj godini - u maju se održavaju izbori u saveznim pokrajinama Šlezvig-Holštajn i Severna Rajna Vestfalija, a krajem septembra i savezni parlamentarni izbori.

#Angela Merkel

#Izbori

#Nemačka

'