AKTUELNO

Napadač je i dalje na slobodi, opasan i naoružan.

Uhapsili smo pogrešnog čoveka, rekao je visoki neimenovani službenik policije nemačkom dnevniku "Velt".

Policija Berlina polazi od toga da uhapšeni Pakistanac, osumnjičeni za napad na božićni vašar u Berlinu, nije bio vozač kamiona kojim je ubijeno 12 osoba. Podaci koje je dao osumnjičeni su provereni i pokazalo se da su bili tačni.

Kako prenose svetski mediji, 23-godišnji Pakistanac je pušten na slobodu pošto u istraga nije dovela do dokaza da je on povezan sa napadom.

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mezijer je naveo da je u napadu poginulo 12 osoba, a povređeno 48. Među žrtvama je i jedan muškarac, koji je pronađen na suvozačevom mestu, a koji je imao prostrelnu ranu.

Prema njegovim rečima, policija je uhapsila jednu osobu koja je osumnjičena za napad, a koja negira učešće.

De Mezijer je kazao da su bezbednosne mere prilagođene stanju, na osnovu plana koji je postojao, a to znači povećano prisustvo policije, kao i nadzor osoba uvrštenih u grupu opasnih lica.

Građanima je poručio da ne smeju dozvoliti da im napadima neko utiče na slobodan stil života, jer je to namera napadača, a ukoliko bi dozvolili da prevlada strah, onda bi oni pobedili.

On je ocenio ispravnim odluku božićnih vašara u Berlinu da na jedan dan, u znak žalosti za žrtvama, ostanu zatvoreni, ali i da drugi vašari treba da se održe.

- Otkazivanje manifestacija bila bi pogrešna mera - smatra De Mezijer.

S. M.

#Berlin

#Napad

#Policija

#Terorizam

'