AKTUELNO

Lideri Haitija pozvali su na smirivanje situcije, nakon novih protesta besnih građana zbog odluke vlade da poveća cenu goriva u toj zemlji, a zbog situacije u toj karipskoj državi američka avio kompanija otkazala je letove.

Iako je premijer Haitija Džek Gi Lafontan objavio privremenu suspenziju odluke da se udvostruči cena benzina - dizela i kerozina, to nije zaustavilo besne građane koji su protestovali na ulicama, prenosi Rojters.

Pojedini demonstranti palili su znakove na putevima, dok su drugi napadali hotele i prodavnice. U saopštenju Lafontan je izjavio da Vlada najoštrije osuđuje nasilje i vandalizam.

Foto: Tanjug AP

Zbog tih dešavanja američka avio-kompanija Džet Blu i Spirit otkazala je letove sa aerodroma u Port-o-prensu zbog, kako su naveli "bezbednosti putnika i posade".

Istovremeno, američka ambasada na Haitiju savetovala je zaposlenima u ambasadi i državljanima SAD da nađu sklonište.

Protesti su počeli u petak, kada je Ministarstvo trgovine i ekonomije najavilo povećanje cene benzina za 38 odsto i 47 odsto za dizel. Ta odluka je deo dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji od države zahteva mere štednje.

#Haiti

'