AKTUELNO

Demonstranti na Haitiju blokirali su ulice, a mnogi su oštetili ili opljačkali prodavnice koje su već treći dan zatvorene zbog protesta organizovanih zbog odluke vlade da poveća cenu goriva.

Uglavnom mlađi učesnici protesta blokirali su ulice velikim granama i kamenjem, neki su i palili gume, a na nekim mestima bilo je i zapaljenih automobila, prenosi Rojters. Policija je upotrebila suzavac kako bi rasterala veliki broj nezadovoljnih.

Američka ambasada upozorila je svoje građane da izbegavaju prostore gde su nemiri u prestonici Port-o-Prensu i izmene planove za putovanje, budući da je i nekoliko kompanija otkazalo letove.

Premijer Haitija Džek Gi Lafontan objavio je u nedelju privremenu suspenziju odluke da se udvostruči cena benzina - dizela i kerozina, i dodao da Vlada najoštrije osuđuje nasilje i vandalizam.

Protesti su počeli u petak, kada je Ministarstvo trgovine i ekonomije najavilo povećanje cene benzina za 38 odsto i 47 odsto za dizel. Ta odluka je deo dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji od države zahteva mere štednje.

#Haiti

#Protest

'