AKTUELNO

Izraelska vojska saopštila je da je tokom noći gadjala nekoliko desetina iranskih vojnih ciljeva u Siriji kao odgovor na raketne napade priprisane Iranu na izraelske položaje na Golanskoj visoravni.

Operacija izraelske vojske jedna je od najvećih na iranske ciljeve poslednjih nekoliko godina.

Portparol izraelske vojske Džonatan Konrikus izjavio je rano jutros da su gadjani položaji odakle su ispaljene rakete na Izrael kao i druga logistička i obaveštajna postrojenja i skladišta. Prema njegovim rečima, Izrael ne želi vojnu eskalaciju.

Sirijska agencija Sana prenela je da je nekoliko izraelskih raketa pogodilo vojne baze kao i skladište oružje, ne navodeći detalje. Izvori bliski sirijskim snagama saopštili su da je izraelska vojska pogodila položaje u Dumeiru, oko 50 kilometara severoistočno od Damaska.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava sa svoje strane je navela da je izraelska vojska gadjala položaje pripadnika libanskog šiitskog radikalnog pokreta Hezbolah u Homsu kao i položaje zapadno od Damaska gde se nalaze iranski borci.

Ti incidenti su se dogodili nekoliko sati posle ispaljianja raketa na Golansku visoravan. Za sada nema izveštaja o mogućim žrtvama. Golan, sirijsku stratešku visoravan, osvojio je Izrael 1967. godine i anektirao je 1981. godine, što medjunarodna zajednica nikada nije priznala. Ta visoravan se nalazi na granici Izraela, Libana, Jordana i Sirije.

#Izrael

#Napad

#Sirija

'