AKTUELNO

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas predsedniku Južne Koreje Mun Džae-inu da je Rusija spremna da pomogne u saradnji između Severne i Južne Koreje, saopštio je danas Kremlj.

- Potvrđena je spremnost Rusije da i dalje pomaže u uspostavljanju saradnje Južne i Severne Koreje - navodi se u saopštenju.

Putin je, u današnjem telefonskom razgovoru, Munu rekao da je Rusija spremna da pomogne kad je reč o trilateralnoj infrastrukturi i energetskim projektima na Korejskom poluostrvu, prenosi Rojters.

Mun i severnokorejski lider Kim Džong-un u petak su se susreli na istorijskom samitu i obećali da će raditi na "potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva".

Mun je Putina danas upoznao sa detaljima razgovora koje je imao sa Kimom u petak u Panmundžomu, prenosi Tass.

Predsednici Rusije i Južne Koreje pozitivno su ocenili dogovore postignute tokom samita Muna i Kima, navodi Kremlj.

- Posebna pažnja je tokom telefonskog razgovora posvećena nameri da se obezbedi nenuklearni status Korejskog poluostrva, obećan Deklaracijom iz Panmundžoma, kroz potpunu denuklearizaciju - stoji u saopštenju.

Takođe, Putin i Mun su istakli da će koordinisane mere u cilju razvoja međukorejske saradnje doprineti, takođe, napredovanju regiona ka miru i stabilnosti, navodi Kremlj.

U saopštenju se napominje da je telefonski razgovor obavljen na inicijativu južnokorejske strane.

Pročitajte još: Tramp: Sastanak sa Kimom u naredne tri ili četiri nedelje

#Južna Koreja

#Severna Koreja

#Vladimir Putin

'