AKTUELNO

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je danas da je ta zemlja spremna da upotrebi nuklearno oružje ako postoji pretnja ruskoj državnosti, suverenitetu ili nezavisnosti.

Putin je u razgovoru za ruske medije rekao da se nada da će SAD izbeći bilo kakvu eskalaciju koja bi mogla da izazove nuklearni rat, ali je naglasio da su ruske nuklearne snage spremne za to, prenosi RIA Novosti.

Kako je napomenuo stvaranje interkontinentalnih raketa "avangard“ u Rusiji dovelo je do toga da je Moskva suštinski anulirala sve američke investicije u sistem protivraketne odbrane.

- Ako izračunate koliko ih (SAD) je koštao, recimo, poznati protivraketni odbrambeni sistem i jedna od glavnih komponenti savladavanja protivraketne odbrane sa naše strane, ‘avangard’ je interkontinentalna raketa, klizna jedinica interkontinentalnog dometa. Jednostavno su neuporedive vrednosti. A mi smo, u suštini, anulirali sve što su radili, sve što su uložili u svoj sistem protivraketne odbrane - istakao je ruski predsednik.

Putin je dodao da odbrambena industrija ubrzava rusku ekonomiju, ali da je po tom pitanju neophodno održavati ravnotežu i razvijati proizvodnju civilnih proizvoda.

On je u razgovoru sa ruskim medijima rekao da se nada da će SAD izbeći bilo kakvu eskalaciju koja bi mogla da izazove nuklearni rat, ali je naglasio da su ruske nuklearne snage spremne za to.

Foto: Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

Napomenuo je da, ako SAD izvedu nuklearne probe, to može učiniti i Moskva i podsetio da Amerika nije ratifikovala Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba i Rusija je, da bi održala paritet, povukla svoju ratifikaciju.

On je dodao da SAD razvijaju nuklearne snage, ali to ne znači da su spremne da sutra započnu nuklearni rat, ali i da je ruska nuklearna trijada savremenija od drugih zemalja.

On je takođe izrazio uverenje da će Moskva ostvariti svoje ciljeve u Ukrajini, kao i da je otvorena za razgovore, ali da bi svaki dogovor zahtevao čvrste garancije Zapada o bezbednosti za Rusiju, kao i da ti pregovori "moraju biti zasnovani na realnosti, a ne na nečijim željama".

Putin je izrazio želju da reši konflikt mirnim putem, ali da je od ključne važnosti da se ne napravi pauza koja bi Kijevu koristila da se ponovo naoruža i ojača trupe, piše Sputnjik.

Povodom nedavnih pokušaja upada ukrajnskih diverzanata na teritoriju Ruske Federacije, šef ruske države zaključio je da je glavni razlog za to dobijanje aduta u potencijalnim budućim pregovorima, a dolazi u trenutku kada Ukrajina trpi gubitke na bojnom polju.

- Glavni cilj je, u to nema sumnje, da se, ako se osujete izbori, građani ometaju u iskazivanju svoje volje. To je prvo. Drugo je efekat na informativnom planu. Ali, treće je da se dobije nešto, nekakva šansa, argument, adut u potencijalnom budućem pregovaračkom procesu: mi ćemo vama vratiti ovo a vi nama vratite ono - ocenio je Vladimir Putin.

Predsednik Rusije je tokom intervjua rekao da će se zbog ulaska Švedske i Finske u NATO na njihovim granicama pojaviti ruske trupe i sistemi naoružanja, uključujući oklopnu tehniku i artiljeriju.

Naglasio je da je ulazak te dve zemlje u Alijansu bio "besmislen korak", čime su Helsinki i Stokholm želeli da budu pod zapadnim političkim štitom.

Foto: Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

Putin je podsetio da su Rusija i Finska ranije imale "jednostavno idealne" odnose, a da te dve zemlje nisu imale nikakve međusobne pretenzije, posebno teritorijalne, kao i da se do skoro u pograničnim delovima Finske i u Helsinkiju koristila rublja.

Istakao je da je od početka rata u Ukrajini, rusofobija u porastu u te dve zemlje, što je jedan od razloga ulaska u NATO, iako, kako tvrdi Putin, pridruživanjem Alijansi, Finska nije popravila svoju bezbednosnu situaciju.

Finska i Švedska su u maju 2022. godine, zbog ruske invazije na Ukrajinu, podnele prijave za pridruživanje NATO-u.

Finska je postala 31. članica NATO 4. aprila 2023. godine, dok je Švedska je 7. marta zvanično postala 32. članica Alijanse.