AKTUELNO

Tokio i Peking moraju da još bliže da sarađuju u denuklearizaciji Severne Koreje, izjavio je danas japanski ministar spoljnih poslova Taro Kono, tokom sastanka sa kineskim kolegom Vang Jiem.

- Želeli bismo da sarađujemo još dalje ka zajedničkom cilju Japana i Kine, uspostavljanja potpune, nepovratne i dokazive denuklearizacije Severne Koreje - rekao je Kono na početku razgovora u Tokiju.

Kako prenosi Rojters, Vangova poseta Japanu usledila je uoči samita dve Koreje ovog meseca i sastanka severnokorejskog lidera Kim Džong-una i američkog predsednika Donalda Trampa.

Pregovori između SAD i Severne Koreje imaju za cilj okončanje zastoja nastalog zbog severnokorejskog razvoja nuklearnog oružja i balističkih raketa.

Vangova poseta je usledila nakon što je Kono posetio Peking početkom ove godine i ona označava prvu posetu kineskog ministra spoljnih poslova Japanu u bilateralnom kontekstu, devet godina unazad. Vang je rekao da je taj sastanak odgovor na na pozitivan stav Japana prema Kini.

- Od prošle godine, Japan je u odnosima sa Kinom izneo pozitivnu poruku i prijateljski stav - rekao je Vang na sastanku i dodao da se nada da će poseta pomoći dvema državama da napreduju ka boljim odnosima.

Sastanci su takođe usledili nakon što su japanski premijer Šinzo Abe i kineski predsednik Si Đinping obećali da će početi iznova ponekad otežane odnose između najveće dve azijske ekonomije, navodi agencija.

Agencija navodi da će Vang u ponedeljak imati razgovore na visokom nivou sa Konoom i drugim japanskim ministrima iz kabineta, i podseća da je on proveo osam godina u Japanu kao diplomata od kojih tri kao kineski ambasador.

#Japan

#Kina

'