AKTUELNO

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je danas da će Kina uvoziti "još više" visokokvalitetnih proizvoda i usluga iz Francuske, dodavši da veruje da će Francuska obezbediti "pošteno poslovno okruženje" za kineske firme.

Vang je na zajedničkoj konferenciji za medije sa francuskim kolegom Stefanom Sežurneom rekao da se Kina nada da politika "smanjenja rizika" Evropske unije nije usmerena na određene zemlje i da ne bi trebalo da krši pravila Svetske trgovinske organizacije.

- Odvajanje od Kine je najveći rizik - rekao je Vang, prenosi Rojters.

Dodao je da je Kina prilika, a ne rizik za Evropu.

- Mi smo partneri, a ne rivali - poručio je Vang.

Evropska unija poslednjih meseci vodi politiku "smanjenja rizika" i smanjila je zavisnost od Kine, kako bi zadržala industrijsku prednost i konkurentnost, navodi Rojters.

Šef francuske diplomatije Sežurne istakao je da ekonomsko odvajanje od Kine nije u planu.

- Potrebno je ekonomsko rebalansiranje kako bi se osiguralo da trgovina bude zdrava i održiva - rekao je on.

Sežurne je, govoreći o ratu u Ukrajini, istakao da Kina treba da pošalje veoma jasne poruke Rusiji.

- Uvereni smo da neće biti trajnog mira ako se o tome ne bude pregovaralo sa Ukrajincima - rekao je francuski ministar.

Dodao je da neće biti ni bezbednosti za Evropljane ako mirovni sporazum ne bude u skladu sa međunarodnim pravom.

- To je za nas suštinsko pitanje i zbog toga je Francuska odlučna da održi blizak dijalog sa Kinom - rekao je Sežurne i istakao da Peking može da ima "ključnu ulogu" u obezbeđivanju poštovanja međunarodnog prava.

Ovo je druga poseta francuskog ministra spoljnih poslova Kini za manje od šest meseci, nakon posete njegove prethodnice Katarin Kolone u novembru, navodi Frans 24.

Povod za ovonedeljnu posetu je, između ostalog, obeležavanje 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Francuske i Kine.