AKTUELNO

Izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg izvinio se zbog skandala s privatnim podacima korisnika, koje su aplikacije prikupljale bez njihove saglasnosti.

- Ja sam osnovao Fejsbuk, ja upravljam njim i ja sam odgovoran za ono što se ovde dešava - navodi se u izjavi koju je pročitao pred komitetom za energetiku i trgovinu Predstavničkog doma Kongresa.

On je rekao da to uključuje "lažne vesti, strano mešanje u izbore i govor mržnje, kao i privatnost razvojnih timova i podataka".

Prema njegovim rečima, Fejsbuk je "idealistička i optimistična kompanija", ali kompanija koja nije dobro shvatila svoju odgovornot, što j ocenio kao "veliku grešku".

Zakerberg će sutra svedočiti pred nadzornim komitetom Senata, a danas se sastao s više kongresmena.

On je pozvan da se pojavi i pred Evropskim parlamentom, a odbijanje da to učini neki evroposlanici su ocenili kao "neprihvatljivo nepoštovanje", piše Frans pres.

- Zakerbergovo odbijanje da se pojavi pred Evropskim parlamentom je neprihvatljivo nepoštovanje - rekao je šef poslaničke grupe Evropske narodne partije Manfred Veber.

Prema Veberu, Zakerberg "ne bi trebalo da potceni kapacitet EP da sprovede korake protiv Fejsbuka i protiv njega kao šefa Fejsbuka", i da EU ima mogućnost da toj kompaniji stvori velike probleme.

- Mora da nas poštuje. Treba da dođe i objasni pred EP kao što će to uraditi pred Kongresom SAD - izjavio je Veber.

Skandal je izbio kada se saznalo da su privatni podaci miliona korisnika Fejsbuka na nepropisan način završili u rukama firme Kembridž analitika, koja ih je koristila u radu za predsedničku kampanju Donalda Trampa.

#Fejsbuk

#Mark Zakerberg

'